KezdőlapBeszámolókA „Szépkilátó-bástya”

Hozzászólások

A „Szépkilátó-bástya” — 7 hozzászólás

  1. A “Sybylye”-bástyának nem volt külső kapuja. Ezen a videón látható a vár legnyugatibb falmaradványa, kb. 10 00-11 00 között.
    https://www.youtube.com/watch?v=HHtM7HApCZM
    Jelenleg a felvonó üzemel ezen a részen, mert itt a legmeredekebb a várhegy. A bástya inkább rondella egy belülről nyitott erődítés amit a vitában említett kapu zárt le, egy öreg lakattal.
    A 2014-es fevételeken a Délnyugati-bástya maradványai is láthatóak, a nyugati oldalán felismerhetőek azok a kövek, ágak amikbe most is kapaszkodhattunk.
    Egyébként ezek a kétségek kiváló témát adhatnak egy újabb ásatásnak a Szibilla-bástyánál
    Egyébként nekem a helyszínt bejárva úgy tűnt, hogy valóban vezethetett egy út a várhegy oldalán a metszeteken látható csigától a déli várkerten keresztül, ami a déli falak alatt húzódott a Bebek-kapuhoz. Ez azért is lehet magyarázat, mert a vár életét így nem zavarta a folyamatos építkezés.
    Üdv Laci bácsi

  2. Sajnos pont a lényeget tüntette el a szerkesztés:

    “Csak az 1605. évi invertárium említi […] a >Sybillye Basta-t<, ahol a Sybillye kapun Egy Erogh Lakatt”

    Egyébként egy 1579-es jelentés is ír a bástyáról:

    "Sóry Pál, aki Kun Balázs után volt udvarbíró, a Sybilla nevű bástyatornyot, amelyet szétlőttek, újra felmagasította és földdel betöltötte."

  3. A felvetés egy rossz értelmezésen alapul. A Galyasági Településszövetség által 2004-ben kiadott Szádvár című kötet 29. oldalán ez olvasható: “Csak az 1605. évi invertárium említi […] a >Sybillye BastaSybillye kapun Egy Erogh Lakatt”. Ezzel szemben az összeírás kizárólag felsorolásszerűen említi a Szibilla nevű bástyát és pincét. Magyarán semmi olyan nincs a forrásban, hogy a bástyán volt kapu. Nem kizárt ez sem, de az is elképzelhető, hogy két külön objektum volt: Szibilla bástya és Szibilla kapu.

  4. Szia NVTamás!

    1. amit ma tudunk, az alapján bármit lehet mondani (a bizonyítottság más kérdés)
    2. belülről kifelé miért lenne olyan pince, ami a fölötte lévő boltozatot gyengíti (az azon építhető lőállások tekintetében?)
    3. amikor van egy egyszerű magyárázat: itt volt egy gyalogkapu- féleség, valaha (nem föltétlen a XVI. században, hanem esetleg sokkal korábban, majd az ágyúk korában tömedékelték, mint lehetséges veszélyforrást).

  5. Szia Erik!

    Köszönöm szépen a hozzászólásodat. Érdemes lenne a teóriádat egy hosszabb cikk keretén belül kifejtened.

    Annyí ellenvetésen volna, hogy vajon egy pinceajtóra {mert az udvari járószint alatt van, ez biztos} lehet-e azt mondani, hogy az adott bástya kapuja?

    Üdv: Nagyon Várbarát Tamás

  6. Az 1605. évi invertárium szerint a várnak volt egy bástyája, amit “Sybylye”-nek, azaz Szibillának neveztek. Ennek volt egy kapuja, amin egy öreg lakat függött. Az eddigiekben a vár északnyugati bástyáját gondolták a Szibilla-bástyának. A most megtalált bejárati (?) nyílás szerintem felülírhatja ezt a feltevést és a valóságban a délnyugati bástya volt a Szibilla.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>