Mint manapság oly sok minden, a mi történetünk is az Interneten kezdődött. 2006-ban az Index.hu Várak-várromok című fórumán értekeztek egymással a téma iránt érdeklődők, megosztván egymással tapasztalataikat, fényképeiket, legfrissebb élményeiket. Sokan közülük gyakori látogatói voltak hazai várainknak, így pontosan tudták, hogy milyen soknak peregnek utolsó órái. Páran egy hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttünk, hogy ideje túllépni a passzív sajnálkozáson és szenvedélyük iránti elkötelezettségünket tettekkel is bizonyítani kell. Már csak egy megfelelő várromot kellett találni. A társaság bátorságát és elszántságát mi sem bizonyítja jobban, hogy az ország egyik legnagyobb, de feledésbe merült várát, a Szögliget határában elhagyottan omladozó Szádvárat választotta.

A CSAPAT

Természetesen a hogyanokról nem sok fogalmunk volt, de elképzeléseinkkel megkerestük a területileg illetékes szervezeteket. Szerencsére az Aggteleki Nemzeti Park, az Északerdő Zrt, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Irodájának, valamint Szögliget Község Önkormányzatának illetékesei is örömmel fogadták az ötletünket és segítő kezet nyújtottak kezdeményezésünknek.

2006 októberének egyik péntek estéjén eljött a – számunkra – felejthetetlen pillanat; az addig egymást csak nicknéven szólító emberek kiléptek a cybertérből és Szögligeten egymás szemébe néztek. Intenzív este volt, amelyen – pár / :) / pohár sör mellett – meghatározó barátságok szövődtek. Az akkor szerzett élmények megalapoztak egy hosszabb együttműködést és az este hivatkozási ponttá vált a számunkra, mely mai napig is motiválja a résztvevőket. Ez a hétvége társaságunk történetébe az I. Vármentő Napok néven íródott be és egyben ez a Szádvárért Baráti Kör megalakulásának hivatalos időpontja is.

Természetesen az ismerkedésen túl a tervezett munkákat is elvégeztük, hiszen a vár nagyon elhanyagolt állapotban volt. Az akkori állapotokat hűen szemlélteti az „Archív felvételek” összeállításunk. Elkezdtük az azóta is folytatott harcunkat az akkor még a falakat is ellepő bozótossal; kitisztítottuk a ciszternákat, hozzáláttunk a romokat az esőzéstől megóvó ligetes erdőszerkezet kialakításához. Később elkészült a Budapesti Műszaki Egyetem önzetlen szakembereinek segítségével a továbblépéshez elengedhetetlenül szükséges geodéziai felmérés. Pár év múlva aztán eljutottunk oda ahova nem is reméltük, hogy ilyen rövid idő alatt eljuthatunk: 2008-ben elvégeztük a Lisztes-bástya, majd 2009-ben pedig – pályázati pénzből – a külső vár déli falkoronájának ideiglenes állagvédelmét. Közben gyermektábort és várnapot szerveztünk, folyamatosan adományozókat és támogatókat keresünk, kapcsolatokat építünk civilekkel, civil szervezetekkel, szakemberekkel, mindenkivel, aki segíthet.

Az idők során uniós pályázatok révén további projektek alapján is folytak állagvédelmi munkák, a falkorona védelmek mellett a középső vár déli falának részleges (árnyékszék) és a Csonka-bástya teljes állagvédelme is megvalósult. 2016-ban is várhatóak komolyabb munkálatok, erre nézve az egyesület közel 7 millió forintnyi pályázati kerettel rendelkezik. Ebből elvileg lehetséges a belső vár kaputornya körül lényegesebb munkálatok elvégzése is. Időközben ez a projekt meg is valósult, 2016. július 30. napjával bezárólag, a sarokkő fellelése és a darázskövek révén igen látványosan – köszönjük Miklós és NOVA-ALPIN Kft! Jelenleg további pályázatunk vár elbírálásra, a Csonka-bástya melletti falszakasz állagvédelme érdekében. Időközben a Nemzeti Várprogram keretében megtörtént a vár bejárása a további teendőket előkészítendő.

Valószínűleg felejthetetlen élmény mind az SzBK tagjai, mind Szögliget és polgárai számára a Castrum Bene egyesület 2014 tavaszi programjának lebonyolítása. Nagyon sokan segítették ezt a fontos eseményt helyben és máshonnan is, nem lehetünk elég hálásak nekik. 2016. októberében 10 éves évfordulónkon megemlékezést szerveztünk, melyen az évek során megismert számos barátunk vett részt vagy éppen volt a műsor részese. Erről rövid összefoglaló található itt.
2017. márciusában a XXII. Vármentő Napok keretében megszerveztük az első Szádvári Ostromnapot, mellyel a vár 450 évvel korábbi hősies védelméről és Bebek Györgyné Patócsy Zsófiáról emlékeztünk meg. Tagtársunk youtube-csatornáján rövid filmek tekinthetőek meg az eseményről. 2019 nyarán a szomszédvárban Tornán, és a gombaszögi pálos kolostornál segédkeztünk, majd ősszel a Nemzeti Várprogram építési munkálatai előkészületeként az Alsóvárban végeztük el az ehhez szükséges tereprendezést. E munkálatok 2020. tavaszán megindultak és jól haladnak.

A fent írt munkák eredményeként a vár megújult és tömegeket vonz. Ez jelentős lépés volt céljaink megvalósulása felé.

Az első találkozó óta minden évben kétszer-háromszor találkozunk Szádváron. Alig várjuk, hogy felmehessünk a várba. Izgatottan járunk föl-alá, keressük munkánk nyomát, nézzük mit hagyott meg belőle a természet. Barátságok szövődtek – sőt tagtársaink között házasság is kötetett – és erősödtek meg. Ezeken a napokon lelkes amatőrök találkoznak lelkiismeretes szakemberekkel, régészekkel, erdészekkel. Együtt dolgozunk, beszélgetünk, figyelünk egymásra, tanulunk egymástól. Tanuljuk becsülni egymást, megbecsülni őseink munkáját, az összefogás erejét. Tanuljuk, hogy sokfélék vagyunk és sokfelől jövünk, de útjaink ezeken a kitüntetett napokon Szádváron keresztezik egymást, hogy együtt tehessünk a közös cél érdekében. Aztán dolgunk végeztével elválunk és máris várjuk a következő találkozást.

Most már tudjuk, hogy ez csak a kezdet volt. Várunk mindenkit, aki csatlakozni szeretne!

Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, aki eddig is segítettek bennünket. Nehéz lenne mindenkit felsorolni. Van, aki a munkáját adja, van, aki enni ad. Egyesek a szakértelmükkel, mások ötleteikkel, kreativitásukkal, pénzzel vagy médiafelülettel segítenek.

Induláskor nem gondoltuk, hogy elszántságunk ennyi embert megérint, hogy ennyi támogatóra találunk. Nélkületek eddig sem jutottunk volna el. Belőletek merítünk erőt. Kérjük, tartsatok ki mellettünk a jövőben is! És köszönjük azt is, hogy immáron 17 éve kitartotok, közös munkánkat értékelve!

Sipos Sándor (SzBK)

Szerkesztette az eltelt évek miatt: SzBK