Szádvárra hívunk, hogy közösen fedezzük fel Magyarország egyik legnagyobb területű várának titkait!

Csatlakozz hozzánk!

Rád vár Szádvár! Tiéd is a Vár!

VÁRMENTŐ NAPOK

Egyesületünk legfontosabb, immár hagyománnyá vált programja, melyre minden év tavaszán és őszén – általában márciusban és októberben – kerül sor. A tagságon kívül a közös munkában részt vesznek Partnereink, az ország minden területéről, illetve a határ túloldaláról érkező önkéntesek, valamint a hivatalos szervek képviselői.

A kétnapos rendezvényen a visszajárók újra átélhetik mindazokat az élményeket, melyek miatt rendszeresen felkeresik Szögligetet. Ha valaki még csak most barátkozik a gondolattal, hogy szeretné megismerni a Szádvárért Baráti Kört és segíteni munkánkat, akkor erre itt az alkalom!

A megérkezés izgalma, reggel a várba vezető kaptató legyűrése, vállon a szerszámokkal, a várfalak közt egész nap végzett közös munka, az esti beszélgetések kiszakítanak a hétköznapokból, és módot adnak arra, hogy ilyen formában is hozzájáruljunk kulturális örökségünk, Szádvár megmentéséhez.

Az idei, XXVIII. Vármentő Napokat 2020. március 27-29 között szerettük volna megtartani. A programról részletesebben itt olvashatnak.

Sajnos, a járványügyi helyzet és a korlátozó rendelkezések miatt e rendezvényünket nem tudtuk megtartani. A tavaszi vármentés elmaradt.

2019. októberében a XXVII. Vármentő Napokat rendeztük meg, október 24- 26-án. 

NYÁRI VÁRMENTŐ HÉT

2020 nyarán, augusztus 3. és 8. között a terveink szerint a XII. Vármentő Hetet rendezzük meg. A részletekről itt tájékozódhatnak.

Jelenleg – 2019. október 21-e óta – a Nemzeti Várprogram munkatársai dolgoznak a váron.

Újra vár rád Szádvár! Fedezd fel munkád eredményét, gyönyörködj benne!

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI

Az összeurópai kezdeményezés hatására immár hazánkban is évtizedes hagyománnyá vált a minden év szeptemberének harmadik hétvégéjére időzített rendezvénysorozat, melynek célja a kulturális örökséget jelentő épületek megnyitása és megismertetése a nagyközönséggel.

Egyesületünk – megalakulását követően röviddel – már 2007-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A Szádvárhoz ellátogatni kívánókat a túra kiindulópontjának számító Szalamandra-háztól a várig kalauzoljuk, megismertetve őket a tanösvény természeti értékeivel, magával a várral, illetve tevékenységünk főbb területeivel. Az utóbbi pár évben ez szünetelt, 2019-ben fontolóra vettük az újbóli csatlakozást.

Kön

Összeállította: dr. Kovács Lajos

Megosztás: