Első kiadványunk:

Kedves Várbarátok!

A várak szerelmeseinek egy-egy rom látványa nem csupán a letűnt korok mementójaként szolgál, de felébreszti a képzeletet és szárnyat ad a fantáziának. Az omladékok között sétálva gyakran eljátszunk a gondolattal, milyen lehetett a várkapu, az öregtorony, a pártázatos várfal vagy a palota. Ilyenkor a vár régi pompájában sejlik fel előttünk, mi pedig rövid időre a letűnt korok emberei között érezzük magunkat és elcsodálkozunk a középkor építészeti alkotásain.

Nekünk, a Szádvárért Baráti Kör tagjainak leginkább a Szögliget fölött emelkedő romok ragadják meg a képzeletünket, amikor elmerengünk, hogy milyen lehetett Szádvár hajdanán, illetőleg milyen lehetett az ősi fészek falai között élni.

Manapság ugyan egyre több várról készül szinte minden igényt kielégítő digitalizált rekonstrukciós modell, a mi figyelmünk azonban mégis a festészet felé fordult, hiszen a művész egyéni látásmódjával ugyan láttatni enged olyan dolgokat, melyeket a múlt köde eltakar, ugyanakkor nem lép fel a kizárólagosság igényével. Alkotásával támaszt nyújt a képzeletnek, de a szemlélőre bízza a döntést, hogy ő maga mit lát bele egy-egy falmaradványba vagy faragott kőbe.

Örömmel jelentjük be, hogy a várkutatók körében is elismert Kőnig Frigyes Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész felkérésünket elfogadva 12 db Szádvárral kapcsolatos rekonstrukciós elképzelést vetett papírra, amit egy 20 oldalas, exkluzív kiadványban jelentettünk meg!

A Civertan Grafikai Stúdió támogatását itt is megköszönjük!

blank

Első kiadványunk – Katt a képre a nagyobb képért!

A több nézőpont alapulvételével készült rekonstrukciós elképzelések az alkotói munka egyes fázisait is láttatni engedik, ugyanis a rajzok segítségével a meglévő romoktól indulva lépésenként haladhatunk a szinte teljes pompájában ábrázolt vár modelljéig.

Kőnig Frigyes alkotásai segítséget nyújtanak, hogy meglássuk azt, ami az évszázadok során elpusztult. Képei elgondolkodtatnak és vitákra ösztönöznek. Vitákra, amelyek segítségével eljuthatunk a legvalószínűbb verziókig, és amelyek segíthetnek a vár megmentéséért folyó munkában.

Külön örömet jelent számunkra, hogy egy Magyarországon egyedülálló kiadványt jelentethettünk meg, ami az első egyesületünk életében.

Reméljük, hogy kiadványunkat minden várbarát örömmel fogja majd kezébe venni és együtt ábrándozik velünk Szádvárról!

A kiadvány megtekintése

Második kiadványunk:

Időközben újabb kiadványt bocsátottunk útjára, egyesületünk 10. születésnapja alkalmából 2016 évben, eddigi tevékenységünkről, jövőbeli terveinkről.

Brossura_vigi_017_kis_4

Második kiadványunk

Egy kis ízelítő belőle: https://www.szadvar.hu/2016/04/masodik-kiadvanyunk/

Második kiadványunk bővítve:

blank

Mivel 2016 óta eltelt 4 év, időszerűnek tartottuk a kiadvány aktualizását.

 

Szádvárért Baráti Kör