A vártúra mellett a szabadidő aktív eltöltésére számos lehetőség kínálkozik Szádvár környékén, amelyek közül az alábbiakat ajánljuk szíves figyelmükbe:

Kerékpározás

Az Aggteleki Nemzeti Park területén számos erdei kerékpáros útvonalat találunk, amelyek közül a Szögliget és Jósvafő között haladó esik legközelebb Szádvárhoz. A Szalamandra-ház új szolgáltatásaként lehetőség nyílik kerékpár kölcsönzésére is, így két keréken is bejárhatjuk a Szögliget – Szelcepuszta – Patkós-völgy – Csemetekert – Ménes-völgy – Vidomájpuszta – Derenk – Vár-völgy – Szögliget útvonalon a környék nevezetességeit. Akik nagyobb túrára is vállakoznának, azok figyelmébe ajánljuk a 66 kilométeres Szögliget – Jósvafő – Aggtelek – Felsőkelecsény – Rudabánya – Szuhogy – Felsőtelekes – Szőlősaradó – Perkupa – Szögliget útvonalat.

kerekpar_306

Barlanglátogatás

A vár közelében található az Aggteleki-karszt és talán az ország leghíresebb barlangja, a Világörökség részét képező Baradla-barlang, amely a határon is átnyúló Baradla-Domica barlangrendszerhez tartozik. Szervezett barlanglátogatás keretében megtekinthető a Baradla-barlang mellett, a szintén aggteleki Béke-barlang, a jósvafői Vass Imre-barlang, a bódvarákói Rákóczi-barlang, valamint a bódvaszilasi Meteor-barlang is, de lehetőség van speciális barlangtúra keretében a Baradla-barlang teljes főágának megismerésére is. Akiket a barlanglátogatás mellett a barlangászat is érdekel, azoknak érdemes felvenni a kapcsolatot az Esztramos Kalandtúra Egyesülettel. Ha idejük engedi érdemes megtekinteniük a határ túloldalán húzódó Domicai-barlangot, illetve a Gombaszögi-barlangot is.

baradla_barlang_33

Lovasturisztikai szolgáltatások, lovastáborok, lovastúrák:

A vár környékén lehetőség van lovasturisztikai szolgáltatások igénybevételére, úgymint lovaglásra, fogatozásra, továbbá lovastúrákon, illetve lovastáborokon való részvételre. További lehetőséget kínál a lovaglásra a Hucul Lovasudvar is. Az érdeklődők megismerhetik továbbá a Kárpátok pónijának nevezett, hucul lovat, illetve az Aggteleki Nemzeti Park és Fővárosi Állat és Növénykert közös tulajdonában lévő Hucul-ménest.


Ló

Gyalogtúra

Az Aggteleki-karszt területén több turistaút halad, melyek változatos lehetőséget kínálnak nemcsak a túrázás szerelmesei, hanem az egyszerű kirándulók számára is. Többek között itt halad keresztül az Országos Kéktúra Aggtelek és Bódvaszilas közötti szakasza, amelyen a nagy sikerű Másfélmillió lépés Magyarországon országos túrasorozat is végighaladt. A túraútvonalak mellett az Aggteleki Nemzeti Park által több tanösvény is kialakításra került, közöttük a 4,5 kilométeres Szádvár tanösvény, melynek kiinduló, és egyben végpontja is a Szalamandra-ház. Önálló jelzése nincs, meglévő turistaútvonalakon, illetve jelölés nélküli erdei utakon halad. A sajátos karsztos felszínen haladó tanösvényen megismerhetjük a hegyvidéki, a mediterrán, illetve a kontinentális erdőssztyepre jellemző növényzet képviselőit.

Túra

Horgászat

Szádvár környékén több helyen is lehetőség van horgászni, így a várhoz legközelebb eső, egyedi szépségű, 1,6 hektáros Ménes-tavon, amelyben megél a ponty, a keszeg és a pisztráng. A szomszédos Bódvarákó határában, az Esztramos-hely lábánál található Karicsos halastó, illetve a közeli 173 hektáros Rakaca-völgyi víztározó szintén lehetőséget nyújt – ponty, süllő, amur, csuka, balin, harcsa, kecsege, kősüllő és márna – horgászatára.

Ménes-tó

Összeállította: dr. Fejes Erik