KezdőlapCikkekEgy Szádvárról szóló régi újsághír kritikai elemzése

Hozzászólások

Egy Szádvárról szóló régi újsághír kritikai elemzése — 3 hozzászólás

  1. Kedves Gábor, Tamás!

    Így legalább kiderült, milyen jogcímen történt a birtokváltás (Gábor írta:1869-ben eladják),ez ügye bizonytalan volt a cikkben.Ez tehát tisztázódott :-)

  2. Kedves Gábor!

    Nagyon szépen köszönöm az elismerő szavaidat és a kiegészítéseidet. Úgy érzem, hogy Szádvár még rengeteg titkot, ódon históriát rejt magában, kitart ennek felfedezése egész életünkben. Ebben kéri segítségét minden “régiségbúvárnak” a Szádvárért Baráti Kör szorgalmas csákányos katonája: Nagyon Várbarát Tamás

  3. Kedves Tamás!
    Nagyon alaposan körüljártad a témát, GRATULÁLOK!
    Bebek családról, Szádvárról, Zsófia életéről kb. 60 db. (különböző korokból) származó nyomtatás, írás, legenda, mese van!
    A nagy többsége a valóságnak nem megfelelő, “irka-firkának” mondják.
    Mindegyiket hasonlóképp ki lehetne vesézni!

    Ezt nagyon jól tetted, mert aki nem járatos a témában, még akár valósnak is veheti, mint pl. ezt a Pesti Naplóban az 1900-as években megjelent cikket is!
    Kimondottan az eredeti okiratokból lehet pontos képet alkotni!
    Csak hát, bizony a kutatás pénz-, és időigényes!

    Szádvári magángyűjteményünkből tallózva (kimondottan jóindulattól vezérelve) kiegészítésképpen szeretnék még egy-két adatot hozzáfűzni, diagnosztikus-feltáró leírásodhoz.
    Ezzel is emelve annak értékét.

    A szádvári ostrom előtt Patócsy Zsófiának 2 lánya halt meg Margit születése után nem sokkal 1553-ban, Zsófia pedig 1563-ban, tehát az ostromot már nem élte meg.
    Nagyon sok helyütt szerepel, sőt még képeken is ábrázolva, hogy az ostrom napján Zsófia 4 lánya a bástyákon harcol, ez is a legenda kategória, hiszen a legidősebb lánya 9 éves volt ekkortájt, tehát nem hogy férfiként, de egyáltalán nem harcolhatott!

    De a legnagyobb blama a gombaszögi ásatás tájékoztatóján hangzott el egy magyarországi szakmabeli hölgytől, hogy Bebek György felesége Lorántffy Zsuzsanna volt, és Bebek romboltatta le Gombaszögöt. Ezzel szemben Bebek 33 éve halott volt, amikor Lorántffy Zsuzsanna született, és hogy kinek a felesége volt, azt már általános iskolában tanítják.
    Gombaszöget Schwendi romboltatta le! Bebek György ellenben annyira jóban volt a pálosokkal, hogy Lice falut (most szlovák) nekik ajándékozta.

    Szádvár és környezetének (Szádvári uradalom) “utolsó” urai az Esterházy család, akik 1869-ben eladják a Szádvári uradalomat az Andrássyaknak (Krasznahorka központ).
    Gróf Andrássy Manó egyik híres nagy vadászatán a Ménes-patak oldalában 2 medvét is lőnek.
    1930-as évek körül adták el a Magyar Királyi Koronauradalomnak,
    Horthy kormányzó így kerülhetett Szádvár közelébe.
    A várral szemben levő Magas-hegyen még ma is kivehető Horthy cserkészösvény nyomai, amelyen vadászgatott.

    1945-től lett a Magyar Állam tulajdona.
    “várkút kincsei” : mindig is kettő kútról hallottam (legenda szinten) az idősektől. Az alsó, amelybe a holttesteket dobálták, és egy felső nagyon mély, élővizű kútról.

    A “zsarnói ember” gyakran előfordul más helyi történetünkben is, Zsarnóhoz van egy Szádvár közeli história is, amelyről majd egy másik alkalommal teszek említést!
    Ennyivel tudtam jelenleg hozzájárulni az írásodhoz, mely nagyszerű a történeti hitelesség, és emlékezet tisztán tartásához.
    Üdvözlettel Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>