Szádvári Napok: a Bebekek nyomában

Kedves Barátaink!

Amint azt közösségi oldalainkon már jeleztük, a nyári, XII. Vármentő Hét rendezvényünket sajnálatos módon nem tudjuk megtartani. De nem szeretnénk ezen a nyáron sem szádváras élmények nélkül maradni, ezért 2019. nyarán Szádvári Napokat szervezünk, a Bebekek nyomában!

forrás: Wikipédia

A részletekről kicsit lentebb írunk, de először is hadd mondjuk el, miért történt mindez?

Az utóbbi hetekben, hónapokban folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mind pénzügyi,- mind szakmai oldalról megteremtsük a feltételeit az idei régészeti feltárásnak. Tárgyalásaink a Herman Ottó Múzeummal, a területileg illetékes intézménnyel azonban nem voltak sikeresek. Ennek elsődleges oka Egyesületünk és a Múzeum beszűkült pályázati lehetőségei és korlátozott anyagi helyzete, mely oda vezetett, hogy a régészeti felügyelet évről évre emelkedő költségeit egyik fél sem tudta magára vállalni. Felajánlottuk segítségünket a régészeti utómunkákban is, hogy ezzel csökkentsük a Múzeum terheit, de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy az önkéntesek által segített feltárásokat a Múzeum felügyelni tudja.

Természetesen folytatjuk a párbeszédet és biztosak vagyunk abban, hogy a következő évi régészeti munka feltételeit meg tudjuk teremteni. Ezen kívül bízunk abban, hogy a Nemzeti várprogram kivitelezési munkái is rövidesen megindulnak és Szádvár jelentős mértékben megújulhat majd. Egyesületünk ebben, illetve a későbbi fenntartási feladatokban is szeretne szerepet vállalni.

Mindezek ellenére igyekeztünk érdekes programmal készülni az idei évre is. A kialakult helyzet lehetőséget teremt arra, hogy kicsit kitekintsünk Szádvár környékére is, így programjainkat a Bebekek nyomában járva fűztük fel:

Szádvári Napok (a Bebekek nyomában) 2019. július 31. – augusztus 3.

Tervezett program:

Július 31. – Szádvár

A vár területét fogjuk megtisztítani, mivel sajnos a rendszeres kaszálásra nincs lehetősége sem a Szögligeti Önkormányzatnak, sem a vár tulajdonosának / fenntartójának, sem az Erdészetnek. Ezért fűkaszákkal felfegyverkezve érkezünk és a munka után egy kellemes pikniket tartunk a várhegyen.

Augusztus 1. – Gombaszög (Szlovákia)

Hogy ne maradjunk régészeti munka nélkül, a gombaszögi feltárás területén fogunk segíteni a munkánkkal. Ott töltjük az estét is, lehetőség lesz ismerkedésre, sörözésre, továbbá aznap este ott meg is tudunk szállni.

Augusztus 2, Torna (Szlovákia)

A Tornai várban később – augusztusban – megvalósítandó falazás előkészítésében fogunk segíteni az ottani vármentő csapatnak! Tavaly ők is részt vettek Szádvár feltárásában, amit ezúton szeretnénk viszonozni.

Augusztus 3. Tornabarakony

Ellátogatunk az itt évente megrendezett Gömör-Tornai Népművészeti Találkozóra.

A részletes programot még nem ismerjük, de a korábbi évek tapasztalata alapján színes eseménynek ígérkezik!

Érkezés július 30-án, míg a hazautazás augusztus 4-én lesz. Szállásunk a Major-vendégházban, Szögligeten lesz (kivéve az augusztus 1-jét, amikor Gombaszögön). Étkezést is tervezünk a résztvevőknek a szokásos módon, ennek szervezése még folyamatban van. Az előzetesen várható költség 2500 Ft (szállás) és 1200 Ft (étkezés) lehet személyenként naponta, a végleges árakat rövidesen közöljük.

Kérjük, hogy jelentkezéseteket legkésőbb 2019. július 15. éjfélig küldjétek el, hogy a szállásokat és az étkezést véglegesíteni tudjuk. Jelentkezésetekben írjátok meg hogy mely napokra kértek szállást és étkezést!

Reméljük hogy ezzel a változatos programmal fel tudjuk kelteni az érdeklődéseteket és csatlakoztok a szádvárasok csapatához a Bebekek nyomában!

Ne feledd: Tiéd a Vár! Szádvár mindig Rád Vár!

Jelentkezés:

Dobos János Szádvárért Baráti Kör
szervezes@szadvar.hu
+36-30-621-9825

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 14 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..