Podmaniczky díjasok országos találkozója 2019

Podmaniczky Frigyes báró

1824. június 20.-án született báró Podmaniczky Frigyes, magyar politikus, író, évtizedeken át a Fővárosi Közmunkatanács alelnöke (az elnök a mindenkori miniszterelnök volt).  Elévülhetetlen érdemeket szerzett azzal az óriási munkával, aminek eredményeként a kiegyezés utáni Pest-Buda német nyelvű polgárvárosból magyar világvárossá, Budapestté fejlődött. A Város- és Faluvédő Alapítvány, valamint a Budapesti Városvédő Egyesület 2010. óta minden évben találkozót szervez a Podmaniczky nevét viselő díjjal kitüntetett szervezetek képviselői számára. Egyesületünk 2009-ben nyerte el ezt a díjat, így a meghívottak között két tagtársunk, Dobos János és Nagy Gábor is megjelenhetett a megemlékezéssel egybekötött 2019-es találkozón.

A program a Ferenczy István utcában található Podmaniczky-emlékmű megkoszorúzásával kezdődött. Beszédet mondott Surányi András, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke, Wolmuth István, Belváros-Lipótváros tanácsnoka, Golda János, a Magyar Építőművészek Szövetség alelnöke és Ráday Mihály városvédő-művészettörténész. A megszólalók méltatták Podmaniczky Frigyes életművét, illetve az általa elért eredményeket állították szembe korunk építészeti fejlesztéseivel és a város- és faluvédők előtt álló kihívásokkal.

Koszorúzás

A beszédek és a koszorúzás után a találkozó az utcában található egykori Reáltanoda, ma Eötvös József Gimnázium sokat látott, patinás falai között zajlott tovább. Fontos hely ez a magyar építészettörténet szempontjából, hiszen olyan neves építészek tanultak itt, mint Alpár Ignác, Lajta Béla , Lechner Ödön, Rimanóczy Gyula, Schulek Frigyes és Steindl Imre. Eklektikus, szecessziós és modern stílusú épületeikkel lépten-nyomon találkozhatunk Budapest utcáit járva és országosan is jelentős házak fűződnek a nevükhöz. Emléküket az idén felavatott emléktábla is őrzi az iskola aulájában, melyet a találkozó résztvevői is megtekintettek.

A Reáltanoda híres diákjai

Némi frissítő ital és pár ízletes szendvics elfogyasztása után a program az iskola dísztermében folytatódott tovább. Elsőként egy kisfilmet nézhettünk meg, mely az említett emléktábla avatására készült, illetve az előadók egy része is az iskola híres építész diákjainak munkásságát mutatta be. Nagyon érdekes volt Schulek János mérnök úr előadása a híres előd életéről és munkásságáról, mely után a Podmaniczky díjasok előadásai következtek.

Schulek János előadása

Izgalmas volt virtuálisan végig kísérni Mester Éva üvegművészt a Nagyar Nemzeti Bank épületében, ahol csodálatosan szép, Róth Miksa világhírű műhelyében készült festett üveg ablakokat restauráltak. Az apropót az adta, hogy valaha Róth Miksa is az iskola diákja volt, az emléktáblán azonban csak építészeket szerepeltették, így az ő neve nem olvasható rajta.

Beöthy Mária építész mutatta be a budapesti állatkert egykori és helyreállított épületeit, illetve Bálint Imre, a Szecessziós Magazin főszerkesztője beszélt a magyar és nemzetközi szecesszióról, az ezzel kapcsolatos szakmai vitákról és kérdésekről.

A halgatóság

A nap végén két díjazott egyesület mutatkozhatott be egy-egy rövid előadással. Az egyik a Csörsz-árok Mente Egyesület, melyet Harkányiné dr. Székely Zsuzsanna képviselt. A program utolsó előadója volt Dobos János, a Szádvárért Baráti Kör tagja. Sajnos az előadások moderálása nem volt szigorú, így csak 10 perc maradt Szádvárra, de a jelenlévők érdeklődéssel hallgatták, ahogy büszkén mutattuk be tevékenységünket és sikereinket.

Az SzBK előadója, Dobos János

Az előadások befejezése után a résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy megvitassák az előadásokban elhangzottakat, hozzánk is többen odajöttek gratulálni az eddig elért eredményeinkhez, érdeklődtek a további céljainkról.

Köszönjük a lehetőséget, hogy képviselhettük Egyesületünket a két szervezet tagjai előtt, reméljük, hogy mihamarabb ismét találkozunk egy hasonlóan színvonalas rendezvényen.

SzBK – fotó Dobos János, Nagy Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 + 5 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..