Az őszi Castrum Benén jártunk

Hideg, ködpárás szél fújt végig Visegrádon a középkori magyar királyok egykori fényes Palotája előtt végighúzódó főutcán.

A mozdulatlan képet csak néha zavarták meg a didergő fákról lehulló falevelek. A kihalt főutcába úgy 9 óra tájban kezdett élet költözni, amikor a szélrózsa minden irányából befutottak a középkori várak iránt rajongó emberek, hogy részt vegyenek a Castrum Bene Egyesület szokásos őszi egynapos rendezvényén.

A megérkezőket Terei György egyesületi titkár fogadta, hogy kezünkbe nyomhassa az idei Hírlevelet. A nívós kiadványból értesülhetünk a legújabb régészeti kutatásokról és eredményekről, amelyek országunk váraiban, várromjaiban zajlottak le.

Ugyanezen témáról láthattunk, hallhattunk beszámolókat az egymás után felszólaló szakemberektől is. Természetesen jómagam a legnagyobb érdeklődéssel Gál Viktor régészt vártam, aki az idei Vármentő Hét eredményeit ismertette a boltíves termet zsúfolásig megtöltő közönséggel. Az egykori Bebek-vár régészeti kutatásában már eljutottunk egészen a belsővárig, sok-sok új tárgy került napvilágra a lelkes résztvevők hangyaszorgalmú munkája révén. Mindenki meggyőződhetett, hogy országunk műemlékeinek egy típusát jelentő váraknál – legyen az a Balaton-felvidéki Zádorvár vagy éppen a borsodi Diósgyőr – mindenütt jelentős lépésekkel haladt azok régmúltjának kutatása. Az előadások szünetében váras szakirodalmakat böngészhetünk, vásárolhattunk.

Az előadások szünetében váras szakirodalmat árúsítotak

Délután négy órakor átsétáltunk a Királyi Palota egyik termébe, ahol a „Várak, lovagok, királyok” időszaki kiállítását nyitották meg. A bevezetőket Buzás Gergely visegrádi múzeumigazgató és Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély és Várprogram irányítója mondta el, ecsetelve a megjelenteknek a történelmi viharokban sokat szenvedett várak világát.

A terem falain a hagyományos tablóképek mellett monitorokon folyamatosan pörgő váras animációkat láthattunk. Nagy sikert arattak a 3D-s nyomtató által készített vármakettek, valamint a régészeti feltárásokban felszínre hozott régi fegyverek korhű másolatai. Ez utóbbiak a lovagi páncélokkal együtt Bánsághi Máté fegyverkovács keze munkáját dicsérik. A kiállítás megvalósításában a Múzeum partnere volt a Pazirik Informatikai Kft., a kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.

A kiállítás megnyitása

Aki pedig megéhezett a történelem évszázadainak felidézésében, annak a szervezők finom falatoktól roskadozó asztalokat varázsoltak a Palota folyosóján. A jól sikerült visegrádi rendezvényről hazafelé tartván, már mindannyian a 2018. májusi háromnapos egervári találkozón gondolkoztunk, megfogadván, hogy ott találkozunk!

Szöveg és képek: Szatmári Tamás
szerk.: SzBK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

12 − tizenkettő =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..