Felhívás a XVI. Vármentő Napokon való részvételre

Bár az ablakon kitekintve még a fagyos téli táj képe mutatkozik meg előttünk, de szívünk mélyén már ott motoszkál a kérdés: vajon mikor mehetünk ki a természetbe, hogy jó alaposan megmozgassuk a téli álomban elsatnyult izmainkat?

Erre már most választ tud adni a Szádvárért Baráti Kör, ugyanis március 14-én pénteken és március 15-én szombaton bonyolítja le idei első rendezvényét, melyet XVI. Vármentő Napok néven jegyeznek majd fel a krónikák. Ha ezen a két napon jól sikerül a munka, ezzel megalapozhatjuk a nyári állagmegóvás sikerességét.

Szádvár – Csonka bástya (Fotó: Vígvári Tamás)

Miről van szó pontosabban?

Szeretnénk annyi követ összegyűjteni az omladékból, hogy a Csonka-bástya tavaly elkezdett feltárását, állagmegóvását sikerüljön befejezni. A lelkes vármentők ezért tavasszal csákányokkal, feszítővasakkal felfegyverkezve, furikot (a talicska helyi elnevezése) maguk előtt tolva vonulnak fel majd a Várhegyre.

Kőgyűjtés a várban (Fotók: Grecmajer Tamás)

Találkozás mindkét nap reggel 08.30 órakor a Ménes-patak völgyében megbújó Szalamandra-turistaháznál. Egyéni védőfelszerelés szükséges, úgymint munkáskesztyű, az időjárásnak megfelelő ruházat és lábbeli, elvégre lehet rá számítani, hogy Tél tábornok még akkorra sem fúj visszavonulót. Az omladék köveinek felszedése közben számítani kell a gyökerek hálójára, ami ellen Göller ill. metszőollókat érdemes bevetni. A lerombolt vár kövei a legváltozatosabb formában és nagyságban hevernek szerteszét, biztosan mindenki fog magának találni kedvére és erejéhez méltó darabot.

Szeretnénk folytatni azt a régi tradíciót is, hogy a lelkes csapat tagjait ingyenesen egy tál meleg ételre megvendégeljük a várudvaron. Mert bizton állíthatom, hogy a vármentés farkasétvágyat varázsol mindenkinek!

Amennyiben kedvet érez a vármentés nemes, de fárasztó feladatába belevágni és szeretne szállást és étkezést kérni annak idejére, az alábbi e-mail címen érdeklődheti meg a részleteket:

szervezes@szadvar.hu

Tehát a szabadidő hasznos eltöltésére szól ez a kihagyhatatlan ajánlat. Találkozzunk az egykori legendás Bebek-várban március 14. és 15-én!

Szöveg: Szatmári Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 7 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..