Tégely keresztje

A Szádvárért Baráti Kör tagjai és pártoló tagjai ugyan – megalakulásunk óta – az ország különböző részein laknak, de örvendetes módon emelkedett azok részaránya, akik Szögligeten élnek. Egyesületünk sok szállal kötődik Szögligethez és a külterületén található, a múlt század közepén elnéptelenített Derenkhez is.

A múlt hónapban egyesületünket megkereste Meggyes József Úr, aki szögliget-szádvári barangolásai közben figyelmes lett egy helyére ismét visszaállított fakeresztre a várból leereszkedő turistaút mentén. A kereszt Tégely János védkerületi alkalmazottnak állít emléket, aki több mint 100 éve azon a helyen veszítette életét. Észrevette azt is, hogy az elhanyagolt emlékkereszt nyáron visszakerült a helyére, és erre kívánta figyelmünket felhívni.

A Tégely-kereszt

Kihez fordulhattunk volna információért máshoz, mint Bubenkó Gáborhoz, aki egyesületünk alakulása óta velünk van, fényképeken és videón megörökíti rendezvényeinket és immár tiszteletbeli tagunk is! Ezen kívül szorgalmasan kutatja Szögliget és Derenk történetét.  Erről a Tégely-kereszt tragédiáról – mely részévé vált Szögliget és Derenk történetének – is volt tudomása.  Meggyes Úr érdeklődése azonban lökést adott annak, hogy főként a leszármazókkal, az emlékezet megőrzőivel elbeszélgetve végleg felgöngyölítse és megörökítse az 1911. augusztus 27-i események történetét, melyek Tégely János halálához vezettek.

A teljes történetet – melyért itt mondunk Gábornak köszönetet, kérve, hogy kutassa tovább a múltat, és ossza meg velünk eredményeit ezután is – az alábbi helyen olvashatják el az érdeklődők:

Bubenkó Gábor: A Szádvári Uradalom Tégely-keresztje

2 hozzászólás ehhez: “Tégely keresztje”
  1. Sziasztok!

    Nagyon tetszett az írás, pár napja olvastam, most el akartam küldeni a linkjét egy ismerősömnek, de nem működik. Ha tudjátok, kérlek jelezzétek az illetékesnek.
    Köszi
    Face

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − 6 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..