A Castrum Bene Egyesület Esztergomban

A magyarországi várkutatókat magába tömörítő egyesület az idén ősszel – hagyományaitól eltérően – nem Visegrádon, hanem Esztergomban rendezte meg az őszi egynapos találkozóját. Bátran leírhatom, hogy ennek örülni is tudtam, mert így legalább eme patinás város legfontosabb műemlékeinek állapotáról is képet tudott nyerni a nagyszámú érdeklődő. Ebben a várakozásomban nem is csalódtam, hiszen a délután folyamán Tolnai Gergely helyi régész töviről-hegyire bemutatta a gondjaira bízott épületeket.

A Királyi Palota látképe a városból

Az egykori királyi Palotában, a jelenlegi Vármúzeum nagytermében foglalhatták el a székeket a régmúlt emlékeinek búvárai. A megnyitó után a délelőtti órákban a fiatal régészhallgatók előadásai következtek:

Szolnoki Tamás: Vasztély vára

Kovács Bianka: Gesztes vára

Hegyi Dóra: Reneszánsz építészet a Balaton-felvidék hegyi váraiban

Kolonics Bence-Megyeri Edit-Tóth Tünde:  A solymári vár leletei

Szalai Emese:  Kerámialeletek Gyula várából

Tóth Balázs:  Fémtárgyak a salgói várból

Szabados Ágnes:  A fonyódi Alsóvár és leletei

Nagy Szabolcs – Szolnoki Tamás: Bátorkő új vára

A színvonalas előadásokat hallgatva megerősödött az a meggyőződésem, hogy az utánpótlás biztosítva van továbbra is. Mind az előadók, mind a közönség tagjai közt sokan voltak ismerős arcok, akikkel már találkozhattunk vármentő tevékenységünk során, és egyesületünk tagjai közül is többen részt vettek a rendezvényen.

A Castrum Bene Egyesület tagsága a várudvaron,…

.

…és a A Fehér-torony kilátójában.

Az egyesület közgyűlésén dr. Kovács Lajos, a Szádvárért Baráti Kör elnöke ünnepélyes keretek között meghívta az egyesületi tagságot a 2014-es esztendő májusában megrendezendő 20. vándorgyűlésre Szögliget községbe. A Castrum Bene egyesület a meghívást elfogadta. Az itt tartandó konferencia programjáról a téli hónapok folyamán tudhatóak meg pontosabb részletek. Nekünk, „szádvárasaknak” oroszlánrészünk lesz abban, hogy miképpen fogják magukat érezni a helyszínre érkező emberek. Tegyünk meg együtt mindent, hogy a rendezvényt magas színvonalon le tudjuk bonyolítani. Éljünk ezzel a lehetőséggel, hogy tovább öregbítsük az SZBK hírnevét, amelyre az elmúlt hét esztendőben tett szert.

Szöveg és fotók: Szatmári Tamás
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × 2 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..