Szádvári élménybeszámoló, avagy a Csonka bástya környékének kutatása

Az idei immár VI. Vármentő hét keretein belül került sor a Szádvárért Baráti Kör által megnyert műemlékvédelmi pályázat régészeti előkészítő munkáira. Immár második éve, hogy lehetőségünk van a Belső vár területén is vizsgálódni, ugyanis idei évi célunk a Csonka bástya környékének kutatása volt. Azonban jelen esetben nem a mélyben meghúzódó rétegekre és feltételezhetően igen nagy mennyiségű leletanyagra voltunk kíváncsiak, hanem a Csonka bástya falaira, azok állapotára, építésük idejére.

A Csonka bástya környékének kutatása Gál Viktor vezetésével

A feltárást a bástya nyugati külső oldalán kezdtük meg, ahol a kivitelezéshez szükséges állványhelyet alakítottuk ki, valamint megkerestük a Csonka bástyától nyugatra induló várfal külső, mélyben meghúzódó falsíkját. A várfal belső síkját csak egy minimális magasságig bontottuk ki, mert a mélyebb feltárása akadályozta volna a kivitelezői munkát. A nagyon lepusztult várfal szélessége 280 cm-nek bizonyult. A várfal felső része jól láthatóan utólagosan épült neki a Csonka bástyának, míg alja a bástya falával kötésben van.

A bástya nyugati oldalánál lévő -kibontott- várfal

.

A nagyon lepusztult várfal szélessége 280 cm-nek bizonyult.

Szintén utólagosan alakították ki azt az eddig ismeretlen épületet, mely a bástya déli oldalához kapcsolódik, és amely még nem szerepel a vár 1573-ban készített alaprajzán. Ennek az épületnek sikerült megfognunk egy kis területen habarcsos, öntött, azaz terazzo jellegű padlóját, valamint nyugati falában egy teherhárító ívet. Érdemes megemlíteni, hogy a terület tisztítása során igen nagy mennyiségű és változatos kályhacsempe anyag került felszínre.

Az öntött, azaz terazzo jellegű padlószint részlete

.

A teherhárító ív

A várfal belső folytatásaként sikerült feltárnunk a Csonka bástyát a várudvar felől lezáró harántfalat, pontosabban annak csupán csak egy rövid indítását, ugyanis a fal folytatása valószínűleg már mélyebben pusztult, minthogy azt most kutatni lehetőségünk lett volna. Mindezekre a további munkákra, azaz a bástya belsejének kitisztítására, keleti részeinek feltárásra talán majd a következő éve(ek)ben kerülhet sor, amikor is előtűnnek a Csonka bástya további érdekes építészeti részletei és még alaposabban megismerhetjük történetét is.

Szöveg: Gál Viktor
Fotók: Vígvári Tamás és Vinis Zoltán
Szerk.: vigi

2 hozzászólás ehhez: “Szádvári élménybeszámoló, avagy a Csonka bástya környékének kutatása”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..