Fekete Dénes beszámolója a derenki búcsúról

2013. július 28-án került megrendezésre a derenki búcsú. Szép, napsütéses napra ébredtünk. Bőven pakoltunk a táskába ásványvizet, mert éreztük, hogy meleg lesz. Jubileumi alkalmat nem nehéz volt találni; hetven éve telepítették ki a falut, 20 éve rendezik meg a leszármazottak a búcsút.

A rendezvény délelőtt 10 órakor Szögliget központjában található Szögliget-Derenk tájház megszentelésével kezdődött. Ünnepi beszédet dr. Konrad Sutarski a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára igazgatója, illetve Tóthné Mihalik Katalin a község polgármestere mondott. A szertartást Karol Kozlowski atya, a Budapesti Lengyel templom plébánosa végezete.

Balról: Kozlowski atya, Konrad Sutarski, Tóthné Mihalik Katalin

A program a derenki kápolnánál folytatódott. A jelenlévőket Porosz Andrásné a Derenk Szövetség elnöke üdvözölte, majd dr. Csúcs Lászlóné, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke kapott szót. Beszédében kiemelte a múlt megőrzésének fontosságát, az elődök értékeinek, emlékeinek megőrzését. Elmondta, hogy az emlékhelyen történt uniós beruházások visszaellenőrzése megtörtént, mindent rendben talált a bizottság. Az Országos Lengyel Önkormányzat gondoskodni fog a telephely fenntartásáról, illetve bővítéséről. A római katolikus szertartás szerinti szentmisét Kozlowski atya vezette. A szentmise után temetőben tisztelegtünk az elődök sírjai előtt, majd többekre koszorút is elhelyeztünk.

Szentmise a kápolnánál

Délután tartalmas kulturális rendezvény volt a nagyréten felállított színpadon. Magyar-lengyel ének- és tánccsoportok követték egymást. Nagy sikerük volt!

A búcsún nagy számban voltak jelen lengyel delegációk Pod Haleból, a Szepességből, illetve Limanowa városából. Hazánk számos településéről részt vettek a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatok képviselői.

A Limanowai zarándokok Pista bácsi tájházánál

Támogatók voltak:

– Országos Lengyel Önkormányzat,
– Borsod-Torna-Gömör Egyesület,
– BAZ. Megyei Kormányhivatal,
– a BAZ. Megyei Területi és Helyi Lengyel Önkormányzatok.

Szöveg és fotók: Fekete Dénes
Szerk.: vigi

2 hozzászólás ehhez: “Fekete Dénes beszámolója a derenki búcsúról”
 1. Kedves Albert Benedek!

  Mint minden sorozatnak, így a szádvári élménybeszámolóknak is egyszer vége szakad. :(
  A nyári vármentő hét beszámolói véget értek, a továbbiakban már csak néhány írás várható a leletek boncolgatásával kapcsolatban, ahogy a cikkírók küldik az anyagokat. Azonban az élet nem áll meg a weboldalunkon, s Derenk romközségével kapcsolatban mindig is közölni szoktuk a friss információkat, nem beszélve arról, ha az szorosan kapcsolódik Szögligethez. Kérlek, fogadd el, hogy a weblapunkon nem csak szigorúan a vármentéssel kapcsolatos hírekről és beszámolókról olvashatsz.

  Üdv:
  Vígvári Tamás
  webmester

 2. A régész sorozatot kár volt megszakítani, ezzel a beszámolóval.
  Nem illik bele egyáltalán ez a cikk.
  Hogy jön a “szádvári fészekbe” ez a kakukktojás?
  Ha lehetne inkább még több élménybeszámolót!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + 7 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..