Lengyel délután Miskolcon

– Fekete Dénes képes beszámolója –

2009. november 23-án délután a megyében élő lengyel leszármazottak, a Lengyel Kisebbségi Önkormányzatok képviselői, szögligetiek, a Doni Bajtársi Szövetség, a Volt Hadifoglyok Szövetségének tagjai és szép számú érdeklődő tisztelte meg a Művészetek Házának Galériáját, melynek képcsarnokában két tárlat várta az érdeklődőket, Bubenkó Gábor: Szögliget-Szádvár-Derenk fotókiállítása, illetve a Budapesti Lengyel Intézet: Kortárs lengyel művészet című. A rendezvényt Poros Andrásné, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke nyitotta meg. Bubenkó Gábor kiállítására utalva elmondta, a kiállított képek gyermekkorát idézik fel, hiszen ő még itt született, a Ménes völgyben meghúzódó kis lengyel faluban, Derenken. Sajnos ezt a települést 1943-ban értelmetlenül lerombolták, lakóit kitelepítették – Szádvár sorsára jutott, amely 1685 óta rom. A szomszédos falu, Szögliget pedig az új határok következtében zsáktelepüléssé vált.

A megynyitó és Bubenkó Gábor köszöntése
A megynyitó és Bubenkó Gábor köszöntése

Ebben a kilátástalan helyzetben a rendszerváltás hozott változást. A derenki leszármazottak, az Országos- és a települési Lengyel Kisebbségi Önkormányzatokkal összefogva mára méltó körülményeket teremtettek elődeik egykori településének bemutatására, melyet a Magyarországi Lengyelség Emlékhelyévé nyilvánítottak.

A Szádvárért Baráti Kör 2006. óta rendszeresen rendbe tartja a várat és környékét, valamint a rom állagmegóvási munkálatai elkezdődtek. Szögliget község Önkormányzata, lakói pedig szépen kicsinosították községüket, melyben egyre több falusi vendégfogadó várja a pihenésre, nyugalomra, túrázásra várókat. Tehát az itt élő emberek nem adták fel, új célokat, értelmet kerestek és találtak életüknek.

A Kortárs lengyel művészet című kiállítás tematikusan mutatta be a kortárs lengyel művészet ma élő nagyjait és alkotásaikat. A jó válogatásnak és az esztétikus megjelenésnek köszönhetően a téma felkeltette látogatók figyelmét.

Tóthné Mihalik Katalin, Szögliget község polgármestere köszöntötte Bubenkó Gábort – a település szülöttét – a fotókiállítás és a film alkotóját -, illetve megköszönte, hogy munkáival hozzájárul a falu népszerűsítéséhez, jó hírének öregbítéséhez.

Filmvetítés után kötetlen beszélgetés
Filmvetítés után kötetlen beszélgetés

A megnyitó következő programjaként a 30 éves Szögligeti Hagyományőrző Pávakör adott nagyon színvonalas műsort Izsó Vilmosné vezetésével, majd Bubenkó Gábor: Szögligettől a Donkanyarig című dokumentum filmje került levetítésre.

Az alkotás Duber István, Szögliget szülöttének rövid életét mutatja be, akinek a II. Világháborúban szolgálati helyeiről, majd a keleti frontról írt leveleiből tudjuk meg, hogy merre járt, milyen nehézségekkel kellett megküzdenie, mennyire szerette családját, vágyott haza. Sajnos erre nem kerülhetett sor, teste orosz földben nyugszik.

A rendező korabeli filmhíradó részletekkel, dokumentumokkal, fia – ifjabb Duber István – és túlélő bajtársai elbeszéléseivel tette érdekessé, változatossá a filmet.

A vetítés után a résztvevők megbeszélték kiben milyen gondolatokat ébresztettek az előző percek. A miskolci Mester István is ott volt a rendezvényen, aki felderítő katonaként harcolt, túlélte az eseményeket és meg is osztotta emlékeit az érdeklődőkkel.

A fogadás és az asztaltársaság a doniakkal
A fogadás és az asztaltársaság a doniakkal

A rendezvényről készült fotók a következő helyen nézhetők meg: http://gbubi.extra.hu/kialitas/kialitas.html

Szöveg és kép: Fekete Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..