Várkonferencia

– Fekete Dénes képes beszámolója –

Lovas futár hozta a levelet, egyenesen Füzér várából. A Felső-magyarországi Várak Egyesülete (Várkapitányai), 2009. november 18-20 között, a Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló együttműködési Program 2007-2013 keretében támogatott Északi várak Útján Kulturális Útvonal nemzetközi fejlesztése – hálózatépítés című projektének nyitókonferenciájára. Szádvárat ketten képviseltük, László János és jó magam.

 

A konferencia helyszíne, háttérben Füzér vára
A konferencia helyszíne, háttérben Füzér vára

A rendezvényre összeseregletteket Horváth Jenő úr, Füzér község polgármestere üdvözölte, majd a részletes programot Vaszlavik Mária projektmenedzser ismertette. Estig előadások voltak, konkrétan a szlovák oldalról a Betléri- és a Füleki Múzeum igazgatói, őket a Sárospataki Múzeum vezetője követte. Az általuk elmondottakból megismerhettük az állami (önkormányzati) tulajdonú várak, intézmények helyzetét, problémáit, betekintést kaptunk jövőbeni fejlesztési elképzeléseiről. A kulcsszavak a következők voltak:

–         a látogatók többsége nem ismereteket vár, hanem élményeket, sőt élményláncokat;
–         minden várnak sajátos, rá jellemző funkciót kell találni, és e köré felépíteni a jövőt, erre írni a pályázatot;
–         ne másoljuk a szomszédot, ne erőltessük mindenhol a lovagi tornákat, panoptikumokat;
–         a program, a műsor az elejétől a végéig profi legyen.

 Vacsora után e gondolatok körül folytak a megbeszélések, különböző hegyek borainak kóstolása mellett. Arra a végeredményre jutottunk, hogy ezeknek a programoknak a megvalósításához temérdek pénzre (aranyra) van szükség.

Másnap a turizmus szakemberei, majd a meghívott várak polgármesterei vitték a szót. Az előbbiek a pályázatra, a reklámra, a helyi vállalkozók bevonására helyezték a hangsúlyt, míg a polgármesterek a pályázatok elbírálásának lassúságáról, illetve a források elapadásáról beszéltek. Elhangzott többek között:

–         önmagában egy vár nem eladható, a rom nem sok embert érdekel;
–         csak a falak konzerválására, építésére már nem írnak ki pályázatot;
–      a programok megvalósításába mind nagyobb számba be kell vonni a helyi vállalkozókat és a lakosságot. Nem várható el, hogy mindent az önkormányzat csináljon.

A Füzér-i vitézek és vadrózsák
A Füzér-i vitézek és vadrózsák

Ezen a napon hangzott el László János úrnak egy nagyon érdekes előadása „Kulturális utak a weben és napjainkban” címmel. Ebben elmondta, hogy nagyon sokan tájékozódnak, keresnek információkat vár-kirándulásuk megvalósításához az interneten. Sajnos sokszor csalódniuk kell, mert több honlap pontatlan, van, amelyeket évek óta nem frissíttek, több annak ellenére igénytelen, hogy rengeteg pénzt nyertek rá. Tehát időnként nem árt ellenőrizni az innen szerzett információkat, és a könyveket és a térképeket is elő kell venni.

A szellemileg kellőképpen elfáradt hallgatóságot a Boldogkőváraljai Castrum Boldua középkori étterembe vitték a szervezők, ahol „előételként” a Kóborló lovagok műsorát tekintettük meg, majd históriás zenei kísérettel középkori étkeket ettünk korabeli módon (kézzel-lábbal).

Harmadnap szakmai konzultáció, illetve a Füzéri vár megtekintése volt a program. Horváth Jenő polgármester úr azzal köszönt el, hogy 2010-ben, több helyszínen folytatódni fognak a megbeszélések.

Szöveg és kép: Fekete Dénes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − 10 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..