Nemzeti Várprogram

Kedves Várbarátok!

Immáron némi információ hivatalosan is elérhetővé vált a Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram honlapján várunkról:

Projekt megnevezése: A szögligeti Szádvár kulturális-turisztikai célú fejlesztése

Kulturális örökség megőrzését előirányzó projekt.

A projektfejlesztés 317.500.000 Ft összegét hazai költségvetési forrás biztosítja.

Projekt célja:

A várrom teljes területének minden eddiginél részletesebb, 3D lézerszkenneres felmérése és régészeti előkutatása után elindulhatnak a turisztikai fejlesztést célzó munkálatok.

A projekt keretében a romok minél teljesebb állagmegóvása tervezett. Az első ütemet az Alsó várudvar feltárása és állagmegóvása képezi.

Biztonságos látogatói útvonal kialakítása során stabilizálják a várfalakat, és olyan ösvényt alakítanak ki, mely bevonja a vár vérkeringésébe az Alsó és Felső várat is, illetve kivezet a legszebb kilátással rendelkező helyekre.

Az Alsó várból pihenő területekkel sűrűn kísért lépcsőn jutunk majd fel a Felső várba.

A ligetes-fás romterületen új elemként megjelennek a pihenőpadok és információs táblák is.

A vár története:

Magyarország északkeleti szögletében, a Bódva folyó völgyét szegélyező Aggteleki Nemzeti Park területén emelkedik a 460 méter magas Várhegy, amelyet a hatalmas kiterjedésű Szádvár középkori erődítményének romjai koronáznak.
Szádvár megépítésének időpontja nem ismeret, a szabálytalan alaprajzával a hegytető platóját követő vár első említése V. István 1268-ban kelt okleveléből származik. Szádvár legutóbbi régészeti feltárásán előkerült Árpád-kori kerámiák arra mutatnak, hogy a Várhegyen (is) állt erősség a 13. században. Az Óvár tetőn lévő, mindmáig ismeretlen korú erődítmény lehetett a korai Szádvár elővára, melyről a takarásban lévő déli irányú völgyet figyelhették.

2019. márciusa

SzBK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..