A Miskolci Lengyel Önkormányzat rendezvénye

Partnerszervezetünk, a Miskolci Lengyel Önkormányzat vendége volt a Szögligeti Lengyel Önkormányzat elnöke, Bubenkó Gábor.

Filmbemutató az értékőrzőkről

■ Szögliget, Szádvár, Derenk, ez az igazán beszédes címe Bubenkó Gábor, a Szögligeti Lengyel Önkormányzat elnöke, a helyi értékek kutatója és dokumentálója által készített filmnek.
A miskolci bemutatót – amit a filmhez kapcsolódó beszélgetés követett – március 1-jén, csütörtökön délután tartották a Szabó Lőrinc Könyvtárban. Nemcsak a filmnek a címe ez, de Bubenkó Gábor honlapjának alcíme is így szól: Minden, ami Szögliget, Szádvár, Derenk. Ha ezt a három, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő helyet összekötjük, Szádvár csúccsal egy egyenlő oldalú háromszöget rajzolhatunk, aminek talpa 2, szárai 1-1 kilométer hosszúak. Közel fekszenek tehát egymáshoz, sőt, lényegében végig Szögligetről beszélünk.

Szögliget egy varázslatos völgykatlanban fekvő, hagyományokban gazdag település. Derenk a kitelepített és lerombolt, lengyelek által lakott falu ismert emlékhelye, kiürítése óta Szögliget lakatlan külterülete. Szádvár középkori erődítményének romjai pedig a Szögliget határában emelkedő, 460 méter magas Várhegyet koronázzák. Ám nemcsak a közelség köti ezeket össze, Szögligetben, Szádvárban és Derenkben az is közös, hogy elszánt, kitartó és szorgos emberek dolgoztak azon, hogy a bennük rejlő érték és emlék, a hozzájuk kötődő hagyomány megmaradjon, új életre keljen. Ennek az értékőrzésnek része Bubenkó Gábor kisfilmekből összeállított 43 perces alkotása is. A miskolci vetítés, különös tekintettel Derenkre, a Miskolci Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal közös rendezvénye volt a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak.

SZI – BGy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − tíz =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..