XXIII. Vármentő Napok

Kedves Várbarátunk!

A Szádvárért Baráti Kör azért alakult meg 11 évvel ezelőtt, hogy a Szögliget felett magasodó Várhegyen épült, majd sajnos elpusztított középkori vár máig jelentős maradványait megőrizze, és nemzeti örökségünk egyik kiemelkedő eleméhez méltó módon mutassa be, tisztítsa meg és tegye mindenki számára megismerhetővé, bejárhatóvá.

A kezdetek

Az első lelkes csapat(ok)nak hatalmas feladatot jelentett a várat borító sűrű bozótos, erdős terület megtisztítása. Az összefogás és a hihetetlen erőfeszítések eredményeképp azonban ma már egy zöldellő, ligetes romparkban sétálhatjuk körbe a romjaiban is impozáns falakat. Ezért nagy köszönet jár mindenkinek, aki ebben segített!

Akkor talán még nem gondoltuk azonban, hogy egy ekkora területű park bizony nagyon komoly, folyamatos karbantartást igényel. A középkorban erre is “alkalmazott” haszonállatok napjainkban nem járják a hegy oldalait, nem pusztítják a növényi sarjakat. A rom területén sem szorgoskodnak kertészek, akik rendszeresen irtanák a gyomokat, nyínák, ültetnék a növényeket, alakítanák a növényzet terjedését.

Ezt a munkát továbbra is nekünk és segítőinknek kell ellátni!

A következő eseményünkön is ebben kérjük segítségedet:

A XXIII. Vármentő Hét időpontja: 2017. október 20-21-22 (péntek – vasárnap)

Nagy szeretettel várunk!

A tavalyi csapat

A vármentő napokra ezúttal is a Szögligeten, festői környezetben található Major Vendégházat foglaltuk le. Szállást 2017. október 20-21-22. éjszakára lehet igényelni, 2400 Ft-os éjszakánkénti áron. Minden éjszakához vacsorát és reggelit szervezünk, 1000 + 300 Ft áron. A menüt a jelentkezések után közöljük. A költségeket a megérkezéskor a helyszínen, készpénzben kell befizetni.

Kérlek, jelentkezésedet legkésőbb 2017. október 13. napján 24.00 óráig küldd el, és add meg, hogy mely napokon tartasz igényt szállásra, reggelire és vacsorára,

Jelentkezésedet akkor is várjuk, ha nem igényelsz szállást és étkezést! Fontos, hogy a létszám alapján a várbeli munkát tervezni tudjuk.

Fontos tudnivalók:
Helyszín: Szögliget / Szádvár

Megközelítés:

Vonattal a Jósvafő-Aggtelek megállóhelyig, onnan busszal
Közvetlen távolsági buszjárattal Miskolcról
Autóval a 27-es főúton

Napi program a vármentés idején:
8:00             Szervezett reggeli
8:30             Gyülekező a Holló Vendégházban illetve a Szalamandra Vendégház előtt (a szögligetről Szlovákia felé vezető erdei úton)
8:45-9:30   Együtt felsétálunk a várhegyre
12:00           Szádvár Szakácsa felszolgálja az ebédet (szervezés alatt!)
15:00           A munkák tervezett befejezése
18:00           Szervezett vacsora

A munkában részt vevők számára alapvetően szükséges felszerelés a kesztyű, ezt a résztvevők maguk biztosítják. A munkához esőtől és széltől is védő meleg ruhára és cipőre van szükség, mely alkalmas a tüskés ágak közötti mozgásra is. Célszerű továbbá az ún. láthatósági mellény viselése is, szintén a balesetveszély elhárítása miatt. A falak melletti munkákhoz védősisakot biztosítunk.

Szükséges szerszámok: a kövek mozgatásához kubikostalicskák rendelkezésünkre állnak. Ezen kívül egyes kövek elmozdítására szükség lehet feszítővas, illetve tisztító szerszámok használatára (drótkefe). A növényzet eltávolítására ágvágó (ún. Göller-olló), balta és fűrész. Kérjük, aki tud, hozzon magával szerszámokat, mert sajnos Egyesületünknek csak korlátozott lehetőségei vannak a szerszámok biztosítására.

Figyelem! A vár területe omlás- és balesetveszélyes! A munkában mindenki saját felelősségére, a kijelölt munkavezetők irányítása alatt vesz részt. A munka megkezdése előtt a résztvevők a szükséges munka- és balesetvédelmi tudnivalókról tájékoztatást kapnak, amit aláírásukkal igazolniuk kell. A szervezők egészségügyi csomagot (gyógyszer, kötszer) biztosítanak.

Ne feledd: Tiéd a vár! Szádvár most is Rád vár!

Dobos János fb-elnök

Szerk: SzBk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + tizenhat =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..