Ostromnap: Patócsy Zsófia sírfelirata

Várunk mindenkit! Ostromnap! Már csak pár nap!

Patócsy Zsófia tumbájának fedőlapja (forrás: A magyarországi művészet a honfoglalástól a XIX. századig I.Szerkesztette: Balogh Jolán-Garas Klára-Dercsényi Dezső-Gerevich László. Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata, Budapest, 1961, 356. oldal.)

“A Pathócsy Zsófia sarkophágján a templomban ez a felírás látható szép egymásba font majuscula betűkkel:

GENEROSA E ET MAGNIFICAE DOMINAE SOPHIAE PATHOCI DE EPERJES FRANCISCI FILIAE, SPECTABILIS MAGNIFICI QUONDAM GEORGII BEBEK DE PELSŐCH CONSORTI STEPHANUS BATHORI DE SOMLIO PERPETUUS COMES COMITATUS CRAZNA SOCRUI P1ENTISSIMAE PERPETUI AMORIS ATQUE OBSEBVANCIAE MONUMENTUM POSUIT OBIIT ANNO AETATIS L PRÍMA DIE SEPTEMBRIS ANNO OHRISTI MDLXXXIII .

Magyarul:

Nemzetes és nagyságos eperjesi Pathócsi Zsófia úrasszonynak, a Ferencz* leányának, néhai tek. és nagys. pelsőczi Bebek György feleségének: somlyai Báthory István, Krasznavármegye örökös főispánja, (mint) legkegyesebb napájának**, örökös szeretete és kegyelete emlékéül állíttatta. Meghalt életének 50-ik esztendejében, sept. 1-ső napján, az Úrnak 1583. esztendejében.”

Szádeczky-Kardoss Lajos
http://eda.eme.ro/bitstream/handle/10598/3252/EM_1897_5_009_Szadeczky_KukullovariSirleletek.pdf?sequence=3

*Patócsy Ferenc gyulai várkapitány

**napa= A meny vagy a vő anyja

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..