Ostromnap: a Patócsyak

A hős várvédő származása:

A Patócsy családfa  (Nagy Iván: Magyarország családai czimerekkel és nemzedékrendi táblákkal)

Lehoczky még egy ágat említ, melyből Albertnek fia K e l e m e n , ennek fia György 1583-ban birta S.-Patakot, s kihalt, leányai Haller Istvánhoz és Csáky Pálhoz mentek férjhez… Úgy látszik — a család végső ivadéka — Ferencznek leánya Patócsy Zsófia, pelsőczi Bebek Györgyné volt, kit mint Szadvár hős védnőjét ismer történelmünk.

Patócsy család: (Eperjesi és Kecskeméti) Szerepét leginkább János és I. Ferdinand királyok korában játszta. Eredetét nem ismerjük. Előnevét a hajdan Arad megyében fekvő Eperjesről (ma puszta Békes megyében) veszi, mely hajden Iregdnek is neveztetetett. Utóbb Kecskemétről írta a család előnevét. Első ismert törzse a Patócsyaknak Bertalan, ki Dormányi Miklósnak fogadott fia volt, és ettől kapta örökbe 1492-ben az alattyányi, kéri és jánoshidai részbirtokot, bevallva a jászói konvent előtt; utóbb e birtokra 1535-ben új királyi adományt nyert, és azokba a budai káptalan által be is iktattatott.
Nevezett Patócsy Be r t a l a n 1505-ben Arad vármegye követe volt a rákosi országgyűlésre.
(Nagy Iván már hivatkozott műve)

Várunk minden történelem, szép tájak és jó időtöltés iránt érdeklődőt!

Szádvárért Baráti Kör

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 17 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..