XXII. Vármentő Napok és Szádvár Ostroma Emléknap

Kedves Barátaink, Követőink!
2017 januárjában lesz 450 éve annak, hogy a Habsburg-párti Schwendi Lázár kassai főkapitány 1567 január elején ostrom alá vette az erdélyiek mellé állt Bebek György főúr birtokában álló Szádvárt, melyet távollétében felesége, Patóchy Zsófia védelmezett az őrség élére állva.

Szádvár alaprajza az ostrom környékén, a XVI. század végén, Drezda (forrás: http://szadvar3d.hu/ )

A négy napig tartó ágyúzás következtében súlyosan megsérült erődítményt végül fel kellett adni, de Schwendi – vélhetően a várat védő asszony és katonái hősies helytállása miatti tiszteletből – a védőknek ingóságaikkal együtt szabad elvonulást engedélyezett.

Ennek a történelmi jelentőségű eseménynek az emlékére a hagyományos márciusi Vármentő Napok idején – amely immáron a XXII. Vármentő Napok – várjátékot, programokat is szervezünk, ahol a védők hősiességét felidézve íjász bemutatóval, díszlövésekkel, vásári forgataggal és egyéb meglepetésekkel készülünk!

A tavaszi Vármentő Napok tervezett időpontja: 2017. március 11-14.
Az Emléknap (várjátékok) napja: 2017. március 12.

Hagyományos nyári ásatásunkon, a Vármentő Héten pedig szeretnénk tovább kutatni a belsővár érdekességeit, felfedezni a várkápolna máig omladék alatt rejtőző titkait is!

A X. Vármentő Hét tervezett időpontja: 2017. július 31. – augusztus 5.

Emellett az őszi, XXIII. Vármentő Napokon, 2017. október 21-23. között várjuk minden lelkes várszerető és segíteni kész barátunkat!

Reméljük, hogy jövőre is ellátogattok velünk Szögligetre! Hívunk benneteket, hogy együtt idézzük fel Szádvár történelmi szerepét, egykori nagyságát; hogy segítségetekkel kutassuk fel rejtélyes zugait és óvjuk meg ma is átütő festői szépségét!

A megemlékezéssel pedig erőt és lelkesedést gyűjtünk ahhoz, hogy tovább dolgozzunk és elérjük célunkat: Szádvár unokáink számára is látható, tapintható valóság lehessen.
Ne feledd: Tiéd a Vár!
Szádvár Rád Vár!

Szádvárért Baráti Kör (Dobos János)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 + 11 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..