Várjáró Magazin 31. szám

Kocsis Nikoletta – Alekszi Zoltán: A Dinnyési Várpark
A világ egyetlen anyaghűen megépített vármakett parkja

Kocsis Nikoletta-Alekszi Zoltán: A Dinnyési Várpark
Kocsis Nikoletta-Alekszi Zoltán: A Dinnyési Várpark

A dinnyési Várpark 2014-ben nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A szabadtéri kiállítás témája a történelem, célja az értékmentés és az oktatás, különlegessége az egyedi szemléltetés. A parkban ma már csak romokban létező középkori magyar várak láthatók, kicsinyített változatban, rekonstrukciós elképzelések alapján, valósághűen ábrázolva.

Saját területemen építettem meg a kisméretű tematikus parkot, melynek középpontjában a mini várak állnak. A park egyediségét az adja, hogy történelmi Magyarország várait még sehol nem jelenítették meg makettként anyaghűen megépítve (kőből, fából, téglából, vesszőből, sárból).

 A várak a történelmi Magyarországot ábrázoló sétányon belül találhatók, eredeti földrajzi helyükön.  Rövid történetük három nyelven olvasható, ugyanígy az összes magyar uralkodó, fejedelem, kormányzó nevét és legfontosabb tetteit is feltüntettük.  Emléküket 90 emlékoszlop őrzi a sétány körül.

Légi fotó a Várparkról 2015-ben (fotó: Civertan BT)
Légi fotó a Várparkról 2015-ben (fotó: Civertan Bt.)

Az ötlet egy gyermekkori álmon alapszik. Az Egri csillagok elolvasása után eljátszottam a gondolattal, hogy jó lenne egy várat birtokolni, de a megvalósításig eltelt három évtized és egy nagy várból sok kicsi lett. A régi életemet teljesen felszámolva Dinnyésen kezdtem el korábbi gondolatom megvalósítását. Jelen pillanatban 30 kész vármakett található a parkban és legalább még ennyi fog elkészülni a jövőben. A park anyagát nem csak tervezem, de a kivitelezés nagy részét is saját kezűleg végzem. Az egyik cél az volt, hogy a várak rekonstrukciós megjelenítése legyen a középpontban, vagyis olyanok legyenek, mint amilyenek fénykorukban lehettek. Ez számos feladatot adott, ugyanis romos várakról van szó, melyekből mára nem sok maradt fenn, esetenként néhány kőhalom, valahol az erdő mélyén. Az ásatási alaprajzokból, légi felvételekből kiindulva, különböző elképzeléseket és leírásokat egybevetve született meg a végső forma, mely természetesen a legtöbb esetben hipotézis. A szakemberek is eltérő álláspontot képviselnek a várak külső megjelenésével kapcsolatban, éppen ezért mindig hangsúlyozni kell, hogy a makettek csak elképzelések, de amennyire lehet, pontosan követik a valóságot. Ez igaz a tájolásra, a méretarányokra, a kövek színére. A makettek egymáshoz képest nem méretarányosak, mert óriási különbségek vannak az alapterületeik között, ezért minden várnál különböző számítást kellett alkalmazni.

A másik cél az volt, hogy kimondottan elfeledett várak kerüljenek bemutatásra, mert ezeket már valószínűleg soha nem fogják megmenteni, felújítani. A várak mellett megtalálhatóak a mai állapotukat tükröző fényképek, melyek laikusok számára is megfelelő összehasonlítási alapként szolgálhatnak.

A park létrehozását hosszas kutató- és előkészítő munka előzte meg, a fizikai kivitelezés maga 2013-ban kezdődött el.

2014 nyarára, a megnyitóra 18 vár készült el teljesen: Benevár, Bogdán vajda vára, Földvár vára, Gracsanica vára, Hátszeg, Solymos, Kosztajnica vára, Körösszeg, Nagytapolcsány vára, a poroszlói földvár, Sebesvár, Solymos vára, Somoskő, Szarkavár, Szarvaskő vára, Tátika, Hőnigvár, Vitányvár, Zimony.

A következő szakaszban, 2016 tavaszára további 12 várral bővült a park: Talmács, Miháld, Sebesrom, László vára, Solymos, Kórógy, Zelna, Réka, Csikling, Kereki, Szigeterdő tornya, Drégely (közkívánatra készült).

A várak száma folyamatosan nő, célunk az, hogy megteljen a sétány által határolt terület.

A park folyamatos programlehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt: a felnőtteknek tárlatvezetés, a gyerekeknek jelmezes lovagi hétpróba illetve rendhagyó történelemóra színesíti a parklátogatást. A várakat esti kivilágítás keretében is meg lehet tekinteni.

A Várpark egész évben üzemel, és minden nap várja a látogatókat.

2016 tavasza
2016 tavaszára további 12 várral bővült a park.

Az egyik érdekesség a parkban a poroszlói földvár, melyből mára nem maradt semmi, hiszen teljesen ráépült a falu. Poroszló nevét a Gesta Hungarorum említi először, eszerint honfoglaló Árpád vezér hadai Poruzlou vára alatt állomásoztak. A palánkvár első birtokosai Géza fejedelem környezetéből kerülhettek ki. Fejedelmi birtok, majd királyi udvarhely volt. A település a Tisza egyik átkelőhelyénél fontos vámjövedelmekkel rendelkezett, a vár pedig a 18. századig biztosan létezett, mert a térképek pontosan jelölték a helyét. Ennek alapján kezdte meg az ásatásokat Szabó János Győző 1978-ban.  A  kutatások alapján a vár alaprajza is meghatározható:az erődítmény ovális volt, csak az északkeleti része lehetett egyenes vonalú. Átmérője körülbelül 246×210 méter volt. Előkerült a rekeszes faszerkezet is, melynek szélessége 2 méter körüli lehetett, erre támaszkodott a sánc. A faszerkezet gerendái részben megégtek, részben barnára korhadtak; építésének idejét a 10. századra teszik.

A poroszlói földvár a Várparkban
A poroszlói földvár a Várparkban

További képek a Várparkról:

A Várpark részlete I.
A Várpark részlete I.
A Várpark részlete II.
A Várpark részlete II.
A Várpark részlete III.
A Várpark részlete III.
A Várpark részlete IV.
A Várpark részlete IV.
A Várpark részlete V.
A Várpark részlete V.

Elérhetőségek: 2485 Dinnyés – Gárdony, Kossuth u. 17.
Telefon: (+36 20) 928 7156
Emailinfo@varpark.hu
Honlap: www. varpark.hu
Facebook: https://www.facebook.com/varpark/

Szöveg: Alekszi Zoltán
Fotók: Alekszi Zoltán, Horváth Viktória és Kocsis Nikoletta
Szerk.: Várjáró Magazin

2 hozzászólás ehhez: “Várjáró Magazin 31. szám”
  1. Idestova egy évtizede fölvetettem hasonló elképzelést. Örülök, hogy akadtak, akik megvalósították. Gratulálok hozzá. Remélem, idén talán személyesen is megtekinthetem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 1 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..