„Muzsikál az erdő”

2016. július 2. – Fülek
A Mátrai Művészeti Napok (2016. július 2-10.) nyitónapja

Fülek_Image2

„Muzsikál az erdő”
2016. július 2. – Fülek

A Mátrai Művészeti Napok (2016. július 2-10.)
nyitónapja

Program:

10.00-12.00 Szakvezetéses erdei séta. Találkozóhely: Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet Somoskő – szlovák oldal, Somoskői tanösvény. Vezeti: Balázs Csaba ökológus. GPS: 48.178, 19.854

A többi program helyszíne: Fülek, Berchtold-kastély Parkja (Városi park, a gimnázium épülete mögött). GPS: 48.270, 19.826
10.00-14.00 Motolla kézműves műhely gyerekeknek: csuhézás, fűbabakészítés, rongybabakészítés
10.00- 13.00 Az erdő ajándékai címmel Szabó Miklós erdőmérnök interaktív bemutatója
11.00 Madzag Bábszínház
10:00-től Helyi termékek bemutatója
12.00-től Helyi ételek kóstolója: tócsni, sztrapkács (Banyaklub)
11: 00 Fülek 770 éves. Helytörténeti előadás. Előadó Dr. Agócs Attila. Helyszín a Füleki vár.. GPS: 48.271, 19.824
13.00 Ismeretterjesztő előadás: Dr. Borovics Attila, a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója: „Termeljünk együtt a természettel”. (Helyszín: Füleki Gimnázium)

Klasszikus zenei koncertek:

14.00 Melódia Női Kar (Fülek). Karnagy: Makainé Simon Katalin. Csoportvezető: Agócs Mária

14.30 Összetartás emlékplakett ünnepélyes felavatása. Alkotó: Józsa Judit kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagja

Köszöntők:
Dr. Agócs Attila, Fülek város polgármestere
Milan Boroš mérnök, a Szlovák Állami Természetvédelem vezérigazgatója
Dr. Nagy István, a Magyar Földművelésügyi Minisztérium államtitkára

Fellép: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hallgatóinak Zenekara
Vezényel: Ménesi Gergely a Zeneakadémia szimfonikus zenekarának karmestere

Virtuózok – a népszerű komolyzenei tehetségkutató résztvevőinek meglepetésműsora. Konferál: Bősze Ádám.

Kertész József erdész, versmondó

17.00 Szakvezetéses séta a Kastélyparkban (Városi park). Vezeti Balázs Csaba és Szabó Lajos.

17.30 Erdei népzenei koncert
Fellép: HEĽPAN Folklórcsoport, szlovák népi énekegyüttes
Tari Kontyvirág Néptáncegyüttes. Művészeti vezető: Nagy Ádám
Dűvő Zenekar. Művészeti vezető: Hrúz Dénes

Bővebb információk a Mátrai Művészeti Napok magyarországi programjairól:

www.muzsikalazerdo.hu

Muzsikál a füleki park…

Zenével telik meg július első szombatján a városi park Füleken. A „Muzsikál az erdő” többéves hagyományokkal rendelkező mátrai rendezvény, mely az idén átnyúlik a határon, és július 2-i nyitónapjának helyszíne Fülek lesz. A városi park lombkoronái alatt népzenei koncertet ad a Dűvő együttes Salgótarjánból, dalra fakad a helyi Melódia Női Kar, fellép a Heľpan szlovák folklórcsoport a Felső-Garam mentéről, de itt lesznek a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia szimfonikusai és a népszerű televíziós tehetségkutató „virtuózai” is. A rendezvényhez kapcsolódóan a magyar Földművelésügyi Minisztérium és a szlovák Állami Környezetvédelem képviselői is találkoznak Füleken, hogy a Novohrad-Nógrád Geopark további hatékony működéséről tárgyaljanak.
A Muzsikál az Erdő Alapítvány 2005 óta szervezi meg minden évben a többnapos, több helyszínen zajló rendezvényt. Az összművészeti rendezvénysorozat felöleli a művészetek rétegeit, a természet, a környezet megóvásának fontosságát, a fenntartható életforma jelentőségét, s ennek megfelelően jelennek meg benne a jellegzetes programelemek: a komoly- és népzenei koncertek, előadások, szakvezetéses erdei séták, gyermekprogramok, helyi ételek és termékek bemutatója – hogy csak néhányat említsünk. A „Muzsikál az erdő” egyfajta missziót is folytat, hogy minél szélesebb rétegekkel ismertesse meg a klasszikus és népzene értékeit, a környezettudatos, erdőt szerető gondolatokat. A programok a család minden tagjához szólnak, minden korosztály megtalálja az őt érdeklő lehetőséget. A kilencnapos rendezvény magyarországi helyszínein többek között fellép a Cimbaliband, Pál István Szalonna és Bandája, a Muzsikás Együttes és Palya Bea. Füleket a Pro Kultúra Férfikar és a Motolla Kézműves Műhely képviseli a határ másik oldalán.
A füleki helyszínen is gazdag program várja az ide látogatókat. Az említett komoly- és népzenei koncerteken túl lesz kézműves műhely a Motollával, kisebb vásár – helyi termékek bemutatójával, helyi ételek – tócsni és sztrapkács – kóstolója a Banyaklub jóvoltából, helytörténeti előadás Agócs Attila polgármester úrral a 770 éves Fülekről, szakvezetéses erdei séta Balázs Csaba ökológussal, valamint bábszínházi előadás a kicsiknek és sok más érdekesség az interaktív bemutatótól az ismeretterjesztő előadásig. Az érdeklődők megismerkedhetnek a Novohrad-Nógrád Geopark és a Nógrádi Turisztikai Információs Központ tevékenységével és szolgáltatásaival.
A kilenc napos rendezvény füleki nyitóünnepségén részt vesz Nagy István, földművelésügyi parlamenti államtitkár, Milan Boroš, az Állami Környezetvédelem vezérigazgatója és Agócs Attila, Fülek polgármestere. Az ünnepség keretében felavatják Józsa Judit kerámiaszobrász alkotását, az Összetartás emlékplakettet, majd klasszikus zenei koncertek következnek. A lombkoronák alatt a Liszt Ferenc Zeneakadémia szimfonikusait hallhatja a közönség, majd a nagy sikerű komolyzenei tehetségkutató, a Virtuózok meglepetéskoncertje következik, konferál a televízióból is ismert Bősze Ádám. Az erdei népzenei koncertek keretében a Dűvő és a Heľpan mellett a tari Kontyvirág Néptáncegyüttes lép színpadra.

Fülek_Image
Nagyobb képért katt a képre jobb gombbal!

A rendezvény hazai szervezői Fülek Város és a Városi Művelődési Központ, társszervezői a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Novohrad–Nógrád Geopark.

Illés Kósik Andrea,
a VMK igazgatónője

Szerk: SzBk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − 6 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..