A Fiatal Írók Szövetsége Szögligeten

Fiatal íróink többek között az ihletett természeti-történelmi környezet hatására Szögligeten tanácskoznak a közeljövőben, március elején. A helyszínre vonatkozó döntésüknél Szádvár és Derenk közelsége is közrehatott.

“Az elmúlt években több kimagasló jelentőségű szépíró vállalkozott a falu-tematika újszerű átgondolására, a falut létrehozó nyelvi keretrendszer újraszituálására Tar Sándortól Borbély Szilárdig, Závada Páltól Oravecz Imréig. Az így kialakuló falu-reprezentációk a klasszikus, szociografikus ábrázolásmód néhány sajátosságát megőrizve rendre a rejtély, a kiismerhetetlen, a drámai szituációk, az emlékezet, az átmenetek gyűjtőhelyévé tették a falut. A Fiatal Írók Szövetségének konferenciája e különös és megrendítő szenzibilitás alakulástörténetére és szövegszerű működésének természetére kérdez rá, válogatott előadók közreműködésével.” (Idézet a fiatal írók facebookjáról.)

Képkivágás2

Hogy őket idézzük:

Miért pont Szögliget?

Meglátásunk szerint Szögliget egyike azoknak a falvaknak, ahol találkozik a természeti és az épített szép, a történelmi múlt gazdagsága és a jelen önszervező, civil törekevései. Kulturálisan, nyelvileg, etnikailag rétegezett hagyományszerkezetre lehetünk itt figyelmesek. A FISZ-nek határozott célja volt, hogy a fővárosból kiszervezve egy inspiratív, számos szempontból határhelyzetben lévő településen rendezhesse meg tanácskozását.

Szögliget község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Aggteleki Nemzeti park területén fekszik. A falu, mint ahogy azt a neve is mutatja, igazi liget, hiszen a völgykatlanban megbúvó települést három irányból dús növényzettől ékes magas hegyek veszik körül és csak a negyedik irányban elhelyezkedő lankás dombok között vezető úton lehet megközelíteni. A környező karszthegyek rengeteg barlangot, víznyelőt rejtenek, oldalukban kristálytiszta vizű karsztforrások fakadnak, ivóvízzel ellátva a térség településeit. A település közepén bővizű langyos források fakadnak (Taploca – Melegvíz), melyek vize télen sem fagy be.

A község határában a Ménes-patak völgye fölött emelkedő 460 m magas sziklás hegycsúcson ma is állnak a Szád-vár romjai, mely vár fénykorában a Miskolcról Kassára vezető Bódva-völgyi utat őrizte. A várhegy északnyugati részén korábban Szögligethez tartozott Derenk romközség. A falu 110 házát azonban Horthy Miklós leromboltatta, mert összefüggő vadászterületet akart itt létrehozni. Ma a falu romjai közt az innen elszármazottak évente országos jelentőségű búcsút szoktak tartani. Néhány kilométerre található a Szelcepuszta, mely vadban gazdag erdőivel ma is jelentős vadászterület.

Képkivágásjpg

FISZ facebook

FISZ Blog

SzBk

1 hozzászólás ehhez: “A Fiatal Írók Szövetsége Szögligeten”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tizenöt =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..