Közgyűlés a Szalamandra-házban

A Szádváron folytatott vármentésnek akadnak igen látványos részei. Hiszen amikor szerszámokkal felszerelkezve egy héten keresztül kutatjuk a várrom udvarát vagy éppen a kőműves brigád állagmegóvásban részesít egy-egy rozoga kőfalat, az mindenki számára tetten érhető momentum. Pedig ez csak a jéghegy csúcsa! Annak a kirándulók számára láthatatlan szervezőmunkának a végét jelenti, amelyek megelőznek egy-egy nagyszabású programot.

Ezért gondoltam rá, hogy ideje egy cikket írni a háttérmunkáról is. Ami ugyanolyan fontos részét képezi a vármentésnek, mint a régészeti és falazási munkálatok. Mert hiszen a 2006 őszén megalakult Szádvárért Baráti Körnek sok olyan hivatalos szervezettel kellett felvenni és folyamatosan tartani a kapcsolatot, akik támogatása nélkül egy fűszálat sem lehetne odébb tenni az egykori Bebek-várban. Mert Szádvár a Magyar Államé, attól el nem idegeníthetetlen. Mint műemlék, a miskolci Herman Ottó Múzeum szakmai irányítása alá tartozik. A Várhegy az Aggteleki Nemzeti Park területén emelkedik, de itt illetékes az ÉSZAKERDŐ Zrt. is. Ugyanakkor Szögliget község külterületének számít, ahol a helyi vadásztársaság időszakonként rendez vadászatokat, ezért korlátozhatja a forgalmat. Egyszóval sok itt a bába…

A 2006 őszén történt megalakuláskor a Szádvárért Baráti Körnek bizonyos hivatalos formalitásokon kellett átesnie. Az Egyesületet bejegyeztetni a bíróságon, adószámot és más formális adatokat rögzítenie. A legfőbb választó testületként az évente összehívandó Közgyűlésre vált a feladat, hogy tisztségviselőket állítson az Egyesület élére. Itt demokratikus formában, nyílt szavazással adták le voksukat a tagok. Első Elnökünknek Tomatás Tímeát választottuk, akire hárultak a legnehezebb feladatok. Hiszen tudjuk, minden kezdet nehéz! Ez az első vármentésünk, itt még senki sem tudja, melyik a legjobb út a feladatok megoldásához. Ezért illeti minden köszönet Elnök Asszonyunkat, hogy hét esztendőn keresztül rengeteg szabadidőt és energiát áldozott rá, hogy felvállalt céljainkat teljesítsük. Elég végignézni a szádvári honlap elmúlt éveinek történéseit. Hány megmozdulás (Vármentő Napok és Hetek) állak mögöttünk, mennyi minden történt azóta, hogy először felkapaszkodtunk az Aggteleki-karszt egyik platóját koronázó várromhoz. Mindez nem jöhetett volna létre Tomatás Tímea rendíthetetlen szervezőkészsége nélkül, melyhez természetesen még sokan hozzájárultak áldozatos munkájukkal.

A Ménes-patak völgyében megbújó Szalamandra-turistaházban 2013. augusztus 7-én este összeülő Közgyűlés keretén belül megtörténtek a tisztújítások. Ennek eredménye a következő:

Elnök: Kovács Lajos
Elnökségi tag: Tóthné Mihalik Katalin és Miliczki Imre
Felügyelő bizottsági tagok: Dobos János, Bencze Zsolt és Molnár Tamás.

A Szádvárért Baráti Kör tagjai

A késő esti órákig tartó gyűlésen számos pontot kellett megvitatnunk. Hiszen a közeljövő újabb feladatai nagy próbák elé állítanak minket. De őszintén bízom benne, hogy a megújulás szelleme ott lebegve fejünk felett, mindenki rendíthetetlen lélekkel rója továbbra is a szádvári szerpentint. Nehéz, nagyon nehéz ez a vármentés. Sokan beálltak az SZBK zászlaja alá az idők folyamán. Akadt, aki rádöbbent, ez nem szája íze szerint eltöltése a szabadidőnek. Hiszen a meredek sziklák között botladozni a tüskés ágak sűrűjével hadakozva, vagy éppen a tűző napon robotolni a múltnak kincse után görnyedezve, nem egy leányálom. De számosan akadnak, akik pont ilyennek képzelik el gyermekkoruk óta dédelgetett álmukat, vagyis kutatni egy várromban. Megismerni és megismertetni Szádvárt – tűztük ki a közös célt, amiből nem engedünk a jövőben sem. A régi harcostársak mellett várjuk az újak, a friss lendületűek csatlakozását is nagy szeretettel. Az egyes programokról a honlapon olvashatni részleteket.

Szöveg: Szatmári Tamás
Fotók: Bubenkó Gábor
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × egy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..