Castrum Bene 2012 októberi gyűlésének beszámolója

A múlt hét vasárnapján, október 14-én ismét benépesült a visegrádi Mátyás Király Múzeum palotájának nagyterme, hogy a magyarországi várbarátokat magába foglaló Castrum Bene Egyesület szokásos őszi egynapos gyűlésének résztvevői foglalják el a széksorokat. Nagy ilyenkor az örvendezés, hiszen az ország különböző pontjain élő emberek sokszor csak itt tudják üdvözölni régen látott ismerőseiket. Emellett lehetőség nyílik váras témájú kötetek vásárlására is, amiket jó lesz forgatni a meleg szobában elbújva a közelgő zord tél idejében. A szépen restaurált boltíves teremben uralkodó hangzavarnak végül az Elnök Úr megnyitója vetett véget, aki ismertette a tervezett programot. A délelőtti órákban a meghívott szlovákiai régészek sora következett. Vinna és Kassa – Hradová erősségei {előadó Bednar Peter}, majd Fülek és Divény {Tittonová Viktória, Fotová Éva, Robert Simkovic} majd a zólyomi Pusztavár és a közelében emelkedő Petusa vára {Belják Jan, Pazinová Noemi} témakörökben hallgathattunk végig a régészek sok fotóval illusztrált előadásait.

Az ebédszünet után az egyesületi Közgyűlés legfontosabb napirendi pontját a jövő esztendei vándorgyűlés lehetséges helyszínének kiválasztása jelentette. Terei György titkár megfogalmazta az egybegyűltek előtt, hogy az anyagi és szervezési lehetőségek pozitív elbírálása esetén az erdélyi Marosvásárhely lenne a célpont. Ha esetleg a törekvéseket nem koronázná siker, akkor ismét a dunántúli Bánd település lokálpatriótáinak vendégszeretetét élveznénk. A választ majd csak a kora tavaszi időszak fogja elhozni.

Pillanatképek a Castrum Bene találkozóról

A délutáni órákban ismertetőket nézhettünk végig „Manetto Ammanatini és az ozorai vár” {előadó: Prajda Katalin}, a pécsi püspökvár {Búzás Gergely}, a solymári vár {Feld István}, a török végvárrendszer Magyarországon {Papp Adrienn, Sudár Balázs}, Szádvár és Füzér legújabb feltárásai {Gál-Mlakár Viktor}, a siroki vár {Fülöp András}, a regéci vár {Simon Zoltán, Giber Mihály}, Boldogkő {Koppány András}, Új-Zrínyivár {Vándor László} témakörökben. Mindenki meggyőződhetett róla, hogy érdemes kutatni a letűnt évszázadok objektumait, hiszen oly sok érdekes részlettel szolgálhatnak országunk történelméről.

Írta: Szatmári Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × négy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..