Képes beszámoló a visegrádi Castrum Bene találkozóról

Az elmúlt hét szombatján, november 19-én, a visegrádi Királyi Palota előtti macskaköves utca emberek csoportjaival népesült be. Ami eléggé szokatlan látványt nyújtott így a nyári főszezonon kívüli időszakban, amikor már a csípős hidegre fordult időjárás verdesi le a megdermedt fák leveleit. A restaurált műemlék udvarára belépők előtt viszont nem jelentett titkot úti céljuk, mindannyian azon őszi rendezvényre igyekeztek, amit a Castrum Bene Egyesület a szokásos módon mindig Visegrádon rendez meg. A megérkezők örömmel üdvözölték régen látott ismerőseiket, hiszen az ország más vidékein lakóknak ez a találkozó jelenti sokszor az egyetlen személyes kapcsolatot. Ami viszont mindenkit összeköt, az a középkori várak iránti vonzalom, megismerni és megvédeni a régmúlt idők néma tanúit.

Az őszi egynapos konferencia színhelye a visegrádi Palota

Zsúfolásig megteltek a széksorok
Neves előadók ismertették a Fejér megyei várakat

A most sorra került találkozó fő témáját a Fejér megye területén létezett várak bemutatása jelentette. A felkért előadók ezeket vették sorra nagyobb időrendi beosztásban. Így Nováki Gyula az őskori, míg Mráv Zsolt a római erősségeket ismertette számos rajzzal és fényképfelvétellel illusztrálva. Őket követte Terei György a középkori és kora újkori erődítmények felsorakoztatásával. Nem is gondoltam volna, hogy ennyi védelemre készített objektumot rejteget magában Fejér megye földje.

Az előadások meghallgatása után a helyszínen lehetőség nyílott azon kötet megvásárlására, ami az Egyesület kimondott szándéka alapján Magyarország vártopográfiájának harmadik kötetét képezte. A Fejér megye várai című kiadvány tovább folytatja elődeinek jól sikerült megjelenítését, de most már szinte teljes mértékben színes ábrázolásokra támaszkodva. A nívós kivitelezést a Civertan Grafikai Stúdió munkatársainak köszönhetjük (www.civertan.hu).

Megjelent a Fejér megye várait ismertető kötet

A jelenlévő egybegyűltek általános meglepetésére Terei György titkár úr bejelentette, hogy az Egyesület elnökének, Dr. Feld Istvánnak közelgő 60. születésnapja tiszteletére egy könyvet jelentettek meg. Ami természetesen várakról szóló tanulmányokkal tiszteleg a Castrum Bene Egyesület hajóját – stílusosabban fogalmazva várát – oly jól irányító kandidátus előtt. Aki nem csak eme középkori műemlékek titkait kutatja, hanem egyetemi szinten oktatja is a jövő régészeit. Az Elnök Úrral való gratulációhoz szükséges pezsgőt csinos régészhallgatók szolgálták fel.

A 60 éves Feld István tiszteletére váras kötet jelent meg
Gratulációk fogadása

Az órányi ebédszünet után Búzás Gergely vezetésével kis kamara kiállításon tekinthettük meg a római kor napvilágra került tárgyait felsorakoztató üvegvitrineket. A rendezvény záró programjaként pedig a meghívott szlovák régészek ismertették az általuk feltárt, hatalmas területet magába foglaló Zólyom (Zvloven) városa feletti kettős hegycsúcsot koronázó Pusztavár (Pusty hrad) históriáját és építéstörténetét.

A római korról szóló kiállítás ismertetése
A beszélgetés természetesen a várakról szól

Ha valakit a fentiek elolvasása után érdekelni kezdtek a középkori várak, akkor jövő májusban a Szekszárdon megrendezésre kerülő 18. Castrum Bene vándorgyűlést tudom jó szívvel ajánlani.

Szöveg és képek: Szatmári Tamás,
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz − hat =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..