Könyvajánló

Újabb kiadvánnyal gyarapodott a középkori magyar várakat bemutató szakirodalom. Már kézbe venni is lenyűgöző érzést ad a keménytáblás, súlyos kötet, amit Salgó várának légifotója díszít. A nívós mű megszületését a Civertan Grafikai Stúdió – www.civertan.hu – munkatársainak köszönhetjük.

Várak nyomában, Tanulmányok a 60 éves Feld István tiszteletére

A kötet megjelenésének apropóját az adta, hogy a magyarországi várkutatás meghatározó személyisége, Dr. Feld István idén tölti be a 60. életévét. Akit érdekelnek a magyarországi erődítmények, azok számára megkerülhetetlen az ő munkássága. Hiszen csak néhány példát említve, részt vett Füzér, Gyula, Sárospatak, Salgó, Solymár várának feltárásában és még számos történelmi műemlékünk kutatásában.  Nem csak a műemlékek védelme, hanem a jövő régészeinek oktatása is feladatai közé tartozik az Eötvös Lóránd Tudományegyetem keretein belül. 1995-től kezdve pedig átvette az elhunyt Gerő László elnöki posztját a magyarországi várkutatókat tömörítő Castrum Bene Egyesület élén. Tehát leszögezhetjük, hogy az ünnepelt mind a tudományos várkutatás terén, mind annak szélesebb közönség előtti bemutatásában jelentős eredményeket ért el.

Feld István a Castrum Bene kirándulásokon

Kinyitva a kötetet először az Egyesület köszöntőjét olvashatjuk, majd Feld István publikációinak jegyzéke következik az 1976 – 2011 közötti időszakot magába foglalóan. A tekintélyes listából az érdeklődő várbarát további olvasnivalókat csemegézhet. A mű derékhadát a harmincegy szerző által közölt tanulmány jelenti. Eme cikk terjedelmét viszont túlhaladná, ha mind fel szeretnénk sorolni. A témakörök igen tág keretekben foglalkoznak a középkori építészettel. Természetesen a fő irányvonalat a várak jelentik, az országunk számos pontján feltárt objektumok szakszerű, de mégis közérthető leírásaival, melyeket rajzok és színes fotók, ábrák fűszereznek.

A könyv

Talán megengedi a Tisztelt Olvasó, hivatkozva eme honlapra, hogy felhívjam a figyelmet egy, a kötetben megjelent cikkre. A Herman Ottó Múzeum fiatal régésze, Gál-Mlakár Viktor írt a Szádváron végzett állagvédelmi munkák módszereiről és tapasztalatairól. Szinte hihetetlen, hogy a Szádvárért Baráti Kör 2006-os megalakulása óta ennyi minden történt az Aggteleki-karszt területén emelkedő várromban. Elolvasva a tanulmányt, megerősödtem abban a hitben, miszerint a civil társadalom lelkes tagjai a hivatalos műemlékes szakma képviselőivel közösen megóvhatják az elmúlt évszázadokra emlékeztető várakat.

Szöveg és képek: Szatmári Tamás,
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..