SzBK – 2011. évi nyertes pályázatok

A Szádvárért Baráti Kör fő célja, a Szögliget külterületén fekvő Szádvár, mint hosszú időre feledésbe merült, jelentős műemlék megmentése, megőrzése a jövő számára.
Ennek keretében a romterület régészeti-műemléki kutatását, feltárását, rekonstrukciós munkálatait, az ehhez szükséges társadalmi és szakmai összefogást, a hagyományok ápolását, közösségteremtő programok szervezését, lebonyolítását segítjük. 

 

Az idei évben Szádvár külső várának északi falán a falkorona megtisztítását, majd az ideiglenes állagvédelmi munkálatokat végeztettük el a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert pályázati pénzből, ennek eredményeképpen a romfal – törmeléktől megtisztított, illetve a korábban is a felszín fölött omladozó – felületei ideiglenesen megóvásra kerültek a további pusztulástól. 

Nemzeti Kulturális Alap

Az állagmegóvás után a külső vár északi fala

Az egyesület 2011-ben ünnepli fennállásának V. évfordulóját. A stabil tagság mellett az évek során sikerült mintegy 150 főt aktivizálnunk az önkéntes munkára. A 2011-es évet arra szántuk, hogy még szélesebb körben népszerűsítsük tevékenységünket, civil kapcsolatainak bővítsük. Várakkal foglalkozó egyesületekkel találkozva sokat tanultunk és tapasztaltunk. Ebben segítségünkre volt Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlésének MECÉNÁS pályázaton keresztül nyújtott támogatása.  

Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlés

Egyesületi munkánk bemutatása egy konferencián, előadó: Gál-Mlakár Viktor

Az elmúlt időszakban zajlott egyesületünk szervezésében a IV. Vármentő Hét, melynek keretében 50 fő vett részt Szádvár régészeti feltárásában. Az ország minden részéről, sőt határainkon túlról is sikerült önkénteseket toborozni erre a nehéz, de szép feladatra. Köszönhetően annak, hogy folyamatosan ügyeltünk kapcsolataink építésére, bővítésére. 

IV. Vármentő Hét - Önkéntesek

Ezúton is szeretnénk megköszönni mindenkinek a segítséget, aki részt vett a pályázatok megírásában, lebonyolításában. 

Szádvárért Baráti Kör vezetősége

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 5 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..