Beszámoló a szögligeti forralt bor fesztiválról

Hagyományteremtő céllal hirdette meg a rendezvényt Miliczki Imre, a Holló Vendégház tulajdonosa. A két napos rendezvénnyel a téli holt szezonban kínált tartalmas programokat az odalátogatóknak. Volt itt zene, tánc, pajzán történetek, irodalmi alkotások, kiállítás, népzene. Úgy vélem mindenki megtalálta a neki tetszőt.

Az udvaron megkezdődött a forralt bor verseny

A húzós nap azért február 6, szombat volt. Ekkor az előbb ismertetett programokon kívül beindultak a szőlősgazdák is, úgy az udvarban, mint a hegyen. A csűr mögött kigyúltak a bográcsok alatt a kis tüzek, megkezdődött a forralt bor verseny. A receptek szuper titkosak voltak, egyet sem sikerült megszereznem. 10 csapat nevezett. A zsűrizésre leadott minta után mindegyik benevező közkincsé tette termékét, magyarul ingyen volt a kóstolás. Hát én a rudabányai vadászoknál leragadtam, nagyon jól sikerült a nedűjük. A szíves hívás után még jól el is beszélgettünk, így mire körbenéztem már üresek voltak a környező bográcsok. Talán a hamisíthatatlan téli időjárás miatt is jól fogyott a termék.

Ha valakinek ez kevés volt, lovas szánkóval kimehetett a szőlőhegyre, ahol a helyi gazdák pincéiben iddogathatta a borokat. Volt rá igény, mert folyamatosan indultak a szánok. Szegény lovaknak volt nehéz, mert a fő utcát szombatra felsózták, így bele kellett adniuk mindent, hogy haladjon a szán.

A megfáradt vendégek megnézhették a csűrben a környéket bemutató fotó kiállítást, illetve felmehettek Pista bácsi tájházába. Kazincbarcikai barátaimmal mi is útnak indultunk, mert jól esett már egy kis mozgás. Útközben a havas táj szebbnél szebb arcát mutatta, így sűrűn kattogtattuk fotómasináinkat.

Pista bácsi helyén volt, várta a vendégeket és a híreket. A tájház megtekintése után meghallgattuk a tavaszi fejlesztési munkák irányát és ütemezését. Lesz tennivaló bőven! Erre koccintani kellett tavalyi pálinkájával. Mit mondjak, jól sikerült a főzés, minden alkotó elem a helyén volt. A vegyiparban eltöltött hosszú évek részletes elemzése után, majd kétórás kitérővel tértünk vissza a Hollóba.

Fesztiváli pillanatképek

Épp jókor érkeztünk, mert melegített a Bódva völgyi néptánc együttes. Már a nyáron is láttam őket, nagyon jó programjuk volt. Most sem csalódtam, mindent beleadtak.

Közben a zsűri elvégezte munkáját, meglett a forralt bor verseny győztese Konyha Sándor rudabányai lakos személyében. Pápai Lóránt szádalmási borosgazda különdíjban részesült. A finom borok mellett házigazdánk egész nap üzemelő büféjében hideg- és meleg ételek sorával várta a megéhezett vendégeket.

Este a jó torkúak hegedűszó mellett énekeltek, táncoltak, majd disco zene szólt hajnali kettőig.

A rendezvény támogatói voltak: Szögliget község Önkormányzata, Szögligeti Falusi Vendéglátók Egyesülete.

 Jövőre gyere el te is!

Szöveg és kép: Fekete Dénes, Szerk.: Vígvári Tamás

1 hozzászólás ehhez: “Beszámoló a szögligeti forralt bor fesztiválról”
  1. Örömünkre szolgál, hogy egyetembe a többi vendéggel, jól éreztétek magatokat.
    Mindig szívesen látunk titeket és minden kedves vendéget.

    Imre HOLLÓ VENDÉGHÁZ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tíz =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..