Felső-magyarországi Várak Egyesületének Közgyűlése

2010. február 5-én tartotta Miskolcon, a Diósgyőri vár tövében lévő szép információs központban éves beszámoló közgyűlését a Felső-magyarországi Várak Egyesülete, melynek Szádvár is tagja. A havas, csúszós utak ellenére az egyesület tagjai szép számmal megjelentek, így a közgyűlés határozatképes volt, megkezdhette a munkát. A levezetéssel kapcsolatos tevékenységet Horváth Jenő látta el. A napirendi pontok megszavazása után – amiből volt vagy tizenkettő – előbb az elnökség, majd a felügyelő bizottság 2009. évi munkájáról hallhattunk beszámolót. Ezek elfogadása után az alapszabály módosítására, majd a vezetőség választásra került sor.

Horváth Jenő levezető elnök

Az alapszabály módosításának legfontosabb elemei:
– megalapításra került a tiszteletbeli elnöki státusz,
– a korábbi hét fős elnökség három főre csökkent.

Az elfogadott módosítások után korábbi elnökünk – Perényi János – került megválasztásra a tiszteletbeli elnöki funkcióba, mert elnöki feladatát külföldi elfoglaltságai miatt nem tudja ellátni. Az egyesület új elnöke fia, Perényi Zsigmond lett. A több diplomával rendelkező, öt nyelven beszélő fiatalember megköszönte a bizalmat, és arra tett ígéretet, hogy legjobb tudása szerint igyekszik eleget tenni új, választott funkciójából adódó feladatainak. Az elnökség tagjai: Horváth Jenő, Füzér település polgármestere, és Szabó Csaba, Hollókő község polgármestere.

A tagdíjemelésről szóló előterjesztés kapcsán Budinszki János, a Szendrői Várbarátok Egyesületének képviselője mérséklést kér a „kis” váraknak. Mint elmondta, pár éve alakultak, tagságuk 30-40 fő, működésre igazán még nem nyertek pályázaton pénzt. Csak a tagdíjakból befolyó pénz kevés, más szabadon felhasználó kerettel nem rendelkeznek. Szádvár részéről hasonló problémákat jeleztem hozzászólásomban. A tagság méltányolta „kincstáraink” nehéz helyzetét, és a két vár részére a tagdíjból 50% kedvezményt szavazott meg. Köszönjük szépen!

            A hivatalos rész lezárása után előadások következtek. László János továbbra is az internet jelentőségére tért ki. A honlap gondos szerkesztésére és karbantartására hívta fel a figyelmet. A különböző elemző programok segítségével nagyon sok információ gyűjthető össze – milyen címszó alatt keresik várainkat, hányan, honnan, mire kíváncsiak, stb. – melyeket a továbbiakban felhasználhatunk honlapunk fejlesztésére, tökéletesítésére.

            Molnár István előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy ne minden várban lovagi torna rendezésére, illetve panoptikum kialakítására adják be a pályázatot. Helyette a várra jellemző történelmi korszakot, történelmi személyt kell kiválasztani, és ezt a témát kell alaposan feldolgozni. Erre kell élményeket, sőt élményláncot felfűzni, családi programokat kialakítani. Az így összeállított termékcsomag egyedi legyen, az ehhez kapcsolódó pontokra a többi várban pedig hívják fel a látogatók figyelmét. Mert aki pl. megismeri Sárospatakon Lorántffy Zsuzsanna tevékenységét a tudomány, illetve a konyhaművészet területén – megfelelő utalás esetén – hátha kedvet kap ellátogatni Szádvárra, ahol Patócsy Zsófia személyében egy várvédő nő történetével ismerkedhet meg.

Közgyűlési pillanatképek

Az ilyen és hasonló témákban a megbeszélések folytatódnak márciusban Sárospatakon. A vezérfonal az örökségvédelem lesz. 

Szöveg és kép, mint tudósítónk: Fekete Dénes, Szerk.: Vígvári Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tizenhárom =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..