Népszerűséget a KULTÚRÁNAK!

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kulturális Örökség Napjait.

A program célja az, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsuk az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt. Mindenki számára fontos, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezete kulturális értékeit, mert ez ösztönöz arra, hogy azokat fenntartsuk és megőrizzük. Ez egyben erősíti a lakóhelyhez, az országhoz való kötődést és az azonosságtudatot is.

Szádvár alaprajza
Szádvár alaprajza

Úgy gondolom Szádvár esetében az volt a cél, hogy egyfajta tudástöbbletet adjunk át a várhoz látogató turisták számára. Készítettünk erre az alkalomra egy szórólapot, mely az épület rövid történetét és alaprajzát tartalmazta az épületrészek megnevezésével. Mindehhez Détshy Mihály írása adott alapot. A várhatóan november végén megtörténő geodéziai felmérés már abban is segítségünkre lesz, hogy pontosítsuk az évtizedekkel ezelőtt készült rajzot.

Andi az infópultnál
Andi az infópultnál

A két napra egy kis információs „pultot” hoztunk létre, ahonnan a túravezetések is indultak.

Mind a baráti kör tagjai, mind az ide érkező turisták élvezték a csodás ősz hangulatát és a vár látványát.

Tehát jövőre veletek ugyanitt!

Népszerűséget a KULTÚRÁNAK és az épített örökségeinknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennégy − tíz =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..