XI. Vármentő Hét – jelentkezés

Kedves Barátaink, Várbarátok!
Alsóvár
Hazánk középkori várainak az újkor kezdete óta nem minden időkben jutott különösebb figyelem az ország közvéleményének és vezetőinek részéről. Ezek a sokszor szinte elfeledett, magukra hagyottan pusztuló építmények mindennapi életünkben elvesztették szerepüket, funkciójukat.
Mégis művészek sorát ihlették meg, és talán egyre többen érezzük úgy, hogy sokkal gazdagabb és szebb marad ez az ország, ha ritkuló gyöngyszemeit valahogy meg tudjuk menteni.

Ennek a törekvésnek lett zászlóvivője a Szádvárért Baráti Kör 2006 óta, s a segítségetekkel végzett komoly munkának (is) köszönhetően került Szádvár a Nemzeti Várprogramban támogatott erődítések sorába.
A vár egyes részeit ennek keretében eddig nem látott mértékű feltárás során vizsgálják a Herman Ottó Múzeum régészei. Több kiemelt helyszínen, pl. az eddig szinte egyáltalán nem kutatott Alsóvár (Csiga) területén is megindulnak az ásatások.

 

XI. Vármentő Hét során ebben a munkában vehetünk részt mi is!
Időpont: 2018. július 30 – augusztus 4.

 

A feltárás a vár területén hétfőtől szombatig 8:00 – 15:30-ig tart. Hétfőn a munkavédelmi oktatás után érkezési sorrendben lehet az ásatáshoz csatlakozni. Minden nap tízórai szünetet tartunk délelőtt 10.00-kor (15 perc), ebéd 12.00-12.30-ig, a hőségszünet 14.00-14.15-ig tart. Az eredményes és színvonalas munka érdekében kérjük ezen időpontok betartását.
Sajnos még mindig csak korlátozott számban vannak szerszámaink, ezért kérjük, hogy lehetőség szerint hozz magaddal a köves omladékban való kutatásra alkalmas eszközöket. Elsősorban ezeket tudjuk jól használni:
·       munkáskesztyű
·       ásó, lapát, csákány, kapa
·       reszelő
·       feszítővas
·       balta, metszőolló, ágvágó
·       erősebb spakli, szenes vagy kerti kislapát
·       egyenes élű horoló, kaparó
·       ecset, kisebb méretű cirokseprű
·       fémrács vagy földrosta
Kérünk mindenkit, hogy ebédre a várban elfogyasztható szendvicsről, megfelelő mennyiségű ivóvízről, kalapról, kendőről gondoskodjon magának.
Vármentő héten bázisunk a Szögligettől északra található Szalamandra házban lesz. A szállás díját Egyesületünk átvállalja, így az a várban munkát végzők számára ingyenes. Minden ott töltött vendégéjszakához kétfogásos vacsorát és reggelit biztosítunk. Ennek költsége 1300 Ft/adag. Az ebédet a várban egyénileg kell megoldani, de a hozzávalók tárolása megoldható a Szalamandra ház konyhájában található hűtőkben.

 

A szállást reményeink szerint már vasárnap este minél többen igénybe veszitek, mert vidám szalonnasütéssel várunk benneteket. Vasárnapra vacsorát és hétfőre reggelit nem szervezünk.
Az étkezéssel kapcsolatos költségeket a helyszínen, készpénzben kérjük befizetni.

 

Kérem, hogy jelentkezéseteket legkésőbb 2018. július 15-ig küldjétek el a szervezes@szadvar.hu email címre!
A jelentkezésben kérjük megjelölni, hogy mely napokra igényeltek szállást / étkezést.

 

A visszajelzés nem csak a szállások, hanem az ásatáson dolgozók létszáma miatt is fontos, így kérjük azok visszajelzését is, akik nem kívánják igénybe venni a szálláslehetőséget.

 

Szeretettel várunk mindenkit, hisz ne feledd, TIÉD A VÁR!

 

Szádvár Rád Vár!

 

Dobos János
SzBK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − öt =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..