Dinnyés, Várpark: Magyar Várkutatók Emlékháza

Az elmúlt hétvégén a Szádvárért Baráti Kör meghívást kapott a Velencei-tó közelében fekvő Dinnyés községbe, ahol barátunk Alekszi Zoltán nagy lelkesedéssel és gonddal építette meg és fejleszti folyamatosan a Várparkot. Az alkalmat erre pedig az adta, hogy elkészült a legújabb ötlete alapján a Magyar Várkutatók Emlékháza, melyet a II. Országos Vármakett Kiállítás keretében nyitott meg.Ennek a faháznak a falán kaptak helyet azon személyek nevei, életük és tevékenységük rövid bemutatása, akik a magyarországi várkutatásban jelentősebb szerepet játszottak.


Az SZBK-t harmadmagammal képviseltem a találkozón. A helyszínen verőfényes idő fogadott minket, nem hiába számít nyári üdülőövezetnek ez a vidék.

Zoltán „a várak ura” szívélyesen üdvözölt minket, bemutatva a legújabb gyarapodását a Várparknak. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy jó ötlet megörökíteni az elhunyt várkutatók emlékezetét a jelentős számú idelátogatónak. Mert meg kell ismerni az elődeinket, akik nyomában napjainkban is fokozott érdeklődés tapasztalható a várak iránt. Most csak egyetlen nevet emelnék ki, Petróczki József barátomét, aki sokat segített Szádvár megmentésében is.

Három előadást nézhettek végig az Emlékházban a jelenlévők. A rövid megnyitót követően az elsőt Terei György, a magyarországi várbarátokat összefogó Castrum Bene Egyesület titkára tartotta a Fejér megyei várakról, azok felkutatásáról. Mivel a terület nagy része sík és főként mezőgazdasági művelés alatt lévő, kiemelt fontosságot kap a régen volt várak légi fotózása. Számos példát mutatott be, hogyan bukkantak az oklevelekben nem ismert várak nyomaira a szántóföldeken, de még két halastó közötti kis szigeten is. A második előadásban Kovács Lajos, a Szádvárért Baráti Kör Elnöke sorolta fel az egykori Bebek-vár, Szádvár megóvására az elmúlt 10 esztendőben végzett tevékenységünket. A számomra nagy örömet jelentett mindezt felidézni, hiszen ez már lassan a történelem részét képezi. A jelenkor legfontosabb kérdése, hogy a Nemzeti Várprogramban milyen tervek nyernek lehetőséget a megvalósításra? Tűkön ülve várjuk a fejleményeket…

Az előadások után ínycsiklandozó ebéddel ajándékozott meg minket a házigazda. Majd Fodor Zsolt tartott bemutatót legfrissebb verziójú látványrajzaiból, amelyek alapján hazánk számos vára elevenedett meg szó szerint a magas színvonalú alkotásban.


Ezután még maradt időnk az SZBK-t is népszerűsíteni a szép számmal érkező látogatónak. Egy kis minikönyvtár keretében bárki belelapozhatott a magyar várak sok száz esztendős históriájába, vajon melyikkel mi történt régen és most? Mert véleményem szerint napjainkban is íródnak a várak történetei, akár jó {helyreállítások} akár rossz {omlások, pusztulások} értelemben. Szádvárról ez előbbi tényállást közölhetem, jó gazda tartja kezében az Aggteleki-karsztban magasodó műemléket. Az elmúlt 10 év eseményeit a tavaly kiadott kis füzetünk méltóképpen mutatta be, amit adomány ellenében többen is magukkal vittek emlékül.

Alekszi Zoltánnak nagyon szépen köszönjük a meghívást. Akit pedig érdekelnek a várak, az jöjjön el ezen a hétvégén Pécsre és Szigetvárra, ahol a Castrum Bene várbaráti csapata fog 3 napos konferenciát tartani erről a témakörről.

Szöveg és fotók: Szatmári Tamás

Szerk: SzBK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 5 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..