Várjáró Magazin – Szerkesztői előszó

Kedves Várbarátok, Kedves Érdeklődők!

Mint a tavaszi mezők tarka virágtengere, olyan sokszínűen szép és gazdag várépítészetünk is. A hegyek ormain vagy éppen a rónák között emelkedő erősségek szinte mindegyike rejt magában oly szépségeket, mely megfogja az emberi képzeletet. Mindenki mást és másképpen lát belőlük, de az idővel dacoló ódon falak mindannyiunk számára egyfajta hídként szolgálnak a múlt és jelen között. A gyakran csak romként megmaradt várakban eljátszhatunk a gondolattal, hogy miként élhetett és érezhetett a letűnt korok embere. Ilyenkor hirtelen eltűnik az idő és megelevenedik előttünk a régmúlt; az ostromlott vár hősiesen küzdő katonái, a fáklyák pislákoló fényével megvilágított lovagteremi lakomák, vagy a várudvaron tartott vásárok forgataga. Egyszerre láthatjuk a múltat és a jelent, az utat, amelyen jöttünk és az utat, amelyen ma is járunk.

A Várjáró Magazinnal kísérletet szeretnénk tenni arra, hogy közelebb hozzuk az egyes várakat az emberekhez. A cél ugyan nem egyedi, de a módszert annak szánjuk! Szeretnénk, ha a szerzők a saját élményeiken keresztül mutatnák be a várakat. Láttatni kívánjuk, hogy a Várjárókat mi érintette meg az egyes helyszíneken, és milyen szépségek ragadták magukkal őket.

A – terveink szerint – havi rendszerességgel megjelenő folyóirat írója minden várbarát, aki nem rest tollat ragadni és megírni egy-egy várral kapcsolatos élményét, így várjuk mindazon Várjáró jelentkezését, aki szívesen írna újságunkba.

Bízunk benne, hogy minél több Várjáró fog kedvet kapni élményei megosztására!

Emellett időnként szeretnénk régészeket és építészeket is felkérni, hogy számoljanak be egy-egy feltárás, vagy rekonstrukció állásáról, érdekességeiről.

Lapszámonként egy várat kívánunk feldolgozni, azonban nem szeretnénk tartalmi korlátokat szabni a Várjáróknak. Az egyéni látásmód a folyóirat alapja, így szerkesztési elveink meglehetősen egyszerűek, hiszen csak helyesírási és stilisztikai szempontból nézzük át az írásokat. A terjedelmet illetően annyi megkötést szeretnénk érvényesíteni, hogy az anyag ne legyen az Interneten megszokott posztokhoz képest aránytalanul hosszú. Az illusztrációnak szánt képanyag kapcsán elsősorban a Várjárók saját képeit várjuk, mások képei esetén pedig kérjük azok szerzőit megfelelő módon feltüntetni.

Végezetül szeretnénk minden kedves Várbarát és Érdeklődő számára jó szórakozást kívánni lapunkhoz és reméljük, hogy minél több embert fogunk elcsalogatni egy-egy várhoz!

Várjáró Magazin
szerkesztőség
(Ötletgazdák/szerkesztők: Fejes Erik, Kovács Lajos, László János (Civertan), Molnár Tamás, Szatmári Tamás, Vígvári Tamás)

2 hozzászólás ehhez: “Várjáró Magazin – Szerkesztői előszó”
  1. Mit is írhatnék eme nagyszerű ötletet elolvasva első hozzászólóként?

    A vártúrázás élethossziglani kedvtelés. Amikor pedig hazaérkezünk a fárasztó hegymászásból, ahol a kőfalak szövevényében kerestük a múlt emlékeit, érdemes fellapozni az adott erősség históriáját megörökítő könyveket. Mert így megismerve az egykori várlakók mindennapjait, a “holt kövek” ismét élettel fognak megtelni.

    Megismerni és megismertetni a középkori várakat, igen szép feladat. Kívánom hát, hogy a VÁRJÁRÓ MAGAZIN hosszú időkön át töltse be a feladatát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × öt =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..