Szádvári élménybeszámolók, avagy a 16-os árok Pásztor Eszter szemével

Eddigi hagyományainkkal ellentétben, amikor is minden egyes vármentő akciónk előtt egy “Toborzó”, majd az egyhetes csákányozás után egy “Beszámoló” készült el, most szakítunk eme tradicíóval és idén rengeteg élménybeszámolót olvashattok, sok-sok képpel megfűszerezve az egyhetes Vármentő Hét eseményeiről. Érdemes tehát folyamatosan követni oldalunkat, mert az idei 4 kutatóárkunk mindegyikéről legalább egy írást olvashattok, majd a Csonka bástya állagmegóvási munkálatait előkészítendő helyszínünkről is beszámolunk. Továbbá jönnek az érdekes leletek kitárgyalásai, sőt lesz itt kérem szépen még háromdimenziós fotó is minden egyes csapatról. :)

Legelső mesélőnk Pásztor Eszter, aki augusztus második hetében a szádvári 16-os kutatóárkot választotta magának munkaterületként:

A 16-os árok és Pásztor Eszter kalandjai Szád várában

A VI. Vármentő Hét 16-os kutatóárka

Augusztus 5. és 9. között Szögliget-Szádváron végeztem gyakorlatomat, ahol a Szádvárért Baráti Kör önkénteseivel részt vettünk a VI. Vármentő Napokon. A vár festői környezetben található, felfelé az út tele volt meglepetésekkel, az erdő állatai igen aktívak voltak reggel nyolc órakor. A várbarátok lelkesedése rendkívül inspirálóan hatott a közösségre és jómagamra is. Örömmel és nagy lelkesedéssel segédkeztem az ásatáson, melyet Gál-Mlakár Viktor vezetett a Herman Ottó Múzeum megbízásából. A közösség célja a vár történelmének és életének megismerése volt, az előkerült leletek az önkéntesek számára voltak a legérdekesebbek.

...ahogy mi láttuk Esztert :) Köszönjük, hogy itt voltál velünk, gyere el jövőre is!

Igazi kincskeresésbe csöppentem bele, ahol a legkisebb talált kerámiának is óriási értéket tulajdonítottak. Nagyon tetszett ez a fajta gyermeki öröm a tárgyak iránt. A munka után közös beszélgetéssel töltöttük az időt, rendkívül kedves emberekkel sikerült megismerkednem. A szobatársaimmal vidám és vicces hangulatú estéink voltak.

Mindenkinek ajánlom a következő évi ásatást, főleg akik még nem voltak várásatáson. Nem középkoros hallgatók számára is tanulságos lehet egy ilyen ásatás.

Csoportkép a 16-os árok hőseiről.

Szöveg: Pásztor Eszter
Fotók: Bubenkó Gábor, Grecmajer Tamás és Vígvári Tamás
Szerk.: vigi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 10 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..