Szádvári élménybeszámolók, avagy a 16-os árok Grecmajer Tamás szemével

Eddigi hagyományainkkal ellentétben, amikor is minden egyes vármentő akciónk előtt egy “Toborzó”, majd az egyhetes csákányozás után egy “Beszámoló” készült el, most szakítunk eme tradicíóval és idén rengeteg élménybeszámolót olvashattok, sok-sok képpel megfűszerezve, az egyhetes Vármentő Hét eseményeiről. Érdemes tehát folyamatosan követni weboldalunkat, mert az idei 4 kutatóárkunk mindegyikéről legalább egy írást olvashattok; majd a Csonka bástya állagmegóvási munkálatait előkészítendő helyszínünkről is beszámolunk. Továbbá jönnek az érdekes leletek kitárgyalásai, sőt lesz itt kérem szépen még háromdimenziós fotó is minden egyes csapatról. :)

Második mesélőnk Grecmajer Tamás, aki szintén a 16-os kutatóárkot választotta magának munkaterületként:

Grecmajer Tamás élménybeszámolója az egész hetes ásatásról és a 16-os árokról

A 16-os szelvény az első napon (balra), majd a munka végeztével (jobbra).

A Szádváron történő ásatáson immár harmadik alkalommal veszek részt, mint helyi lakos, s mint régészhallgató, örömmel ismerkedem a feltáráson résztvevő emberekkel – a közös, örökre szóló élményekkel – akik legyenek a megszokott állandó Baráti Körös tagok, valamint falubeli emberek, és az új résztvevők. A csapat idén is nagyszerű volt, remek, folytonos munkát, társaságot (mind a munkát, mind az esti hangulatot illetően) nyújtottak. Jó érzés volt azt észrevenni, hogy egyre több ember jön fel a várba akár szemlélődni, akár dolgozni, segítve a munkánkat. Számomra emlékezetes marad az idei ásatás, több szempont mellett egy miatt biztosan. Nagy vágyam/álmom volt az, hogy ásatáson találjak pénzérmét, ami idén végre megtörtént! Öröm, boldogság megvolt, ez is sikerült hál’ Istennek! :)

A pénzérme megtalálása után :)

Emellett sok rengeteg értékes dolgot, kincset találtunk, ami mindig örömteli. Csak így tovább a jövőben is!

A 16-os árok legérdekesebb leletei

A nap eleji munkába felmenet, utána lejövő menet, munka közbeni, és természetesen az esti beszélgetések (itt már egy-két ital mellett, mérsékelten, jó hangulatban) egy élmény, tapasztalat, rengeteg történet, vélemény és eszmecsere mellett, baráti kapcsolatok, szálak szövődtek, melyekről remélem, hogy a jövőben tovább erősödnek!

...ahogy mi láttuk Tamást :), mint a Szádvárért Baráti Kör tagja mindenhol ott volt. :)

A várásatás helyszínén történő szakmai tapasztalatszerzés tanulságos minden szakos hallgatónak, és csak ajánlani tudom a jövőben mindenkinek.

Pillanatképek a 16-os árok létrejöttétől egészen a betemetéséig :)

Ezúton is szeretném megköszönni a remek hangulatot mindenkinek, aki részt vett a feltáráson. Külön megköszönném a velem egy árokban dolgozó embereknek a munkát – név szerint említve, akik egész héten velünk dolgoztak: Albert Ferenc, Parczen Anna, Pásztor Eszter, Szolnoki Tamás, Tokár László.  Részben velünk volt még: Böcskei János és Kurucz Klaudia.

Csoportkép a 16-os árok hőseiről.

Szöveg: Grecmajer Tamás
Fotók: Bubenkó Gábor, Grecmajer Tamás, Hancz Erika és Vígvári Tamás
Szerk.: vigi

3 hozzászólás ehhez: “Szádvári élménybeszámolók, avagy a 16-os árok Grecmajer Tamás szemével”
  1. Minden elismerésem a 16-os szelvény legénységének, akik a szaharai hőség ellenére bátran kutatták egy héten keresztül a múltnak titkait. Jómagam amikor csak arra jártam kíváncsiskodni, a hőségtől szédelegve tértem vissza magas fáktól árnyékos kuckómba.

    Üdv: “csákányi” Nagyon Várbarát a 18-as szelvényből.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..