Szádvári élménybeszámoló, avagy a Csonka bástya és környezetének kutatása Tomatás Tímea szemével

Az idei négy kutatóárkunk mellett, az elnyert NKA-s pályázatnak köszönhetően -bár szerényebb mértékben, mint terveztük, de- lehetőségünk nyílt a Csonka bástyánál előzetes falkutatásra. Feladat volt még a bástya nyugati oldalán lévő várfalnál, az állagmegóvási munkák kivitelezéshez szükséges állványhelyek kialakítása. (információim szerint a munkák már el is kezdődtek!)

A vármentő hét idején e területen dolgozott Tomatás Tímea, akinek beszámolóját fogadjátok szeretettel!

Tomatás Tímea beszámolója a Csonka bástya és környezetének kutatásáról

Idén már a hatodik vármentő héten vettem részt, ami más, és bizonyos tekintetben mégis ugyanolyan lehetőségeket kínált a munkában, mint az elmúlt években.

Négy évadon keresztül a Külső vár déli oldalánál dolgoztam, így most az északi oldalon található bástya kutatása a nyári hőségben szinte ajándéknak tűnt.

A Csonka bástya kutatásánál az építészeti elemek feltárása volt a legfőbb feladat, így a leletanyagban szerényebb területen a finombontások idén nem kerültek előtérbe, de a csákányra, lapátra illetve a falkorona tisztításnál használt a horolóra és seprűre ismét nagy szükség volt. Évről évre rácsodálkozom Szádvár épületeinek folyamatosan kibukkanó részleteire és a magam laikus gondolkodásmódjával igyekszem megérteni a látottakat.

A Csonka bástya kutatási területei

A Herman Ottó Múzeum dolgozóinak munkabírása, precizitása lenyűgöző volt most is. Évről évre az edzettségemet kell növelni, hogy az általuk diktált hihetetlen tempót én is bírjam. Szűcs Viktor egyesületi taggal már harmadik éve dolgozunk közös területen, jó volt újra egy csapatban lenni vele is. Jó hangulatú, eredményes hét van mögöttünk. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy a kezdetektől nyomon követhettem ezen bástya sorsát, az ötletektől, egyeztetésektől, tervtanácson át egészen a kutatásáig. Remélem, a továbbiakban is láthatom majd, hogyan valósul meg egy álom.

A bányászok (Tibor, Kicsit és Laci bácsi) tempóját tényleg nehéz követni :)

Ezen a héten a szokásos dolgok mellett (melyeket már hiányolna az ember fia-lánya, ha nem lenne) változatosságot jelentett az egyetemi hallgatók nagy létszáma. Örülök, hogy megismerhettem őket, és az ő szemükön keresztül láthattam a Szádváron folyó munkálatokat. Kívánok eredményes tanévet számukra és sok örömöt az elkövetkezendő munkájukhoz.

Csoportkép a Csonka bástyában és környékén dolgozókról

Szöveg: Tomatás Tímea
Fotók: Albert Ferenc, Bubenkó Gábor, Hancz Erika, Vígvári Tamás és Vinis Zoltán
Szerk.: vigi

1 hozzászólás ehhez: “Szádvári élménybeszámoló, avagy a Csonka bástya és környezetének kutatása Tomatás Tímea szemével”
  1. A Csonka-bástya részleges állagvédelmével ismét egy nagyot lendült előre a Szádvár megóvására tett fogadalmunk. Köszönet illeti érte a felmérésében, az építészeti tervezésében majd a gyakorlati végrehajtásban résztvevő minden embert. Csak így tovább!

    — Nagyon Várbarát

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat − három =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..