Ideiglenes állagvédelmet előkészítő felmérések

Hazánk területén már csekély azon várak, várromok száma, ahol nem történt meg azok modern technikával való felmérése, rövid és hosszú távú állagvédelmi tervének előkészítése, a romok területének megtisztítása, örökségvédelmi és turisztikai célú folyamatos karbantartása.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye több szempontból is jelentős, de elfeledett műemléke volt az Aggteleki Nemzeti Park területén fekvő Szádvár romja. A múlt idő használata nem véletlen, mivel a 2006 őszén alakult Szádvárért Baráti Kör civil egyesületként felvállalta és ’azonnal’ megkezdte egy mégoly leromlott állapotában is impozáns vár területének megtisztítását, mind műemlékvédelmi, mind örökségturisztikai szempontoknak megfelelve az erősség megvédésének, hasznosításának előkészítését.

Barátunk, Babik Milán munka közben

Ennek a munkának szükségszerű, és elengedhetetlen része volt a várrom területének műszeres geodéziai felmérése melyet a Szádvárért Baráti Kör szervezésében és segítségével 2007-2008 telén a miskolci Herman Ottó Múzeum és a Budapesti Műszaki Egyetem szakemberei végeztek el. A zord időjárási körülmények miatt embert próbáló munkának az eredménye a vár belső, valamint szűkebb külső területének publikus, mikrodomborzati felmérése, domborzati modelljének látványképei, valamint modern szintvonalas alaprajzának megalkotása lett.  

Szádvár életében 2008 őszén érkezett el a következő fordulópont, amikor a Baráti Kör anyagi és fizikai erejének támogatásával megkezdődtek a vár területén az ideiglenes állagvédelmi munkák. Az évről évre, a vár területéhez képest ugyan kicsiny, de mégis országosan is jelentős romkonzerválási feladatok felvállalása, koordinálása, pályázati feltételek megteremtése tette lehetővé, hogy elkészüljön a Lisztes bástya felfalazása, bemutatásra kerüljenek a külső vár déli és északi várfalszakaszai, illetve, hogy fennmaradjon a vár egyik leglátványosabb, de egyben legveszélyeztetettebb falazata, az ún. Porkoláb fal is.

A következő évek célkitűzése elsősorban a belső vár jelen pillanatban még magasan álló, de baleset- és életveszélyes falainak megmentése kell, hogy legyen. Ennek érdekében idén december elején megkezdtük a következő állagvédelmi munka céljának, azaz a belső vár egyik déli falszakaszának építészeti, tervezési céloknak is megfelelő digitális felmérést. Ezt a munkát illetve annak eredményit 1-2 képben mutatnánk be. 

 

Felmérési rajz 1.

   

 

 

Felmérési rajz 2.

A jövő évben megmenteni tervezett falszakasz több olyan, a vár területén máshol már nem látható építészeti részlettel rendelkezik, mely indokolttá tette, hogy a következő évek műemlékvédelmi munkáit itt kezdjük meg. A fal külső oldalához egy utólagosan hozzáépített árnyékszék akna csatlakozik, mely a majdani feltárás során érdekes, értékes leletekkel gazdagíthatja a vár megismerését. Hasonlóan értékes megfigyeléseket tehetünk majd az állagvédelmi munkákat követően az árnyékszék ajtajának meghatározásával, valamint a falazat keleti végében megmaradt ’fél’ ablak vagy lőrés régészeti kutatását követően.

Szádvár - belső vár déli fal

A várfal digitális felmérésének értelmezése, a manuálisan felvett felmérési rajzok, valamint az ortogonálisan készített fotók jelentősen segítik Szádvár egyik korainak tartható, jelentős építészeti részleteket is magában foglaló falazatának modern, tudományos szintű dokumentálását, valamint végső soron magának a műemléknek a megvédést, megmentését.

Szöveg és képek: Gál-Mlakár Viktor

2 hozzászólás ehhez: “Ideiglenes állagvédelmet előkészítő felmérések”
  1. Építészhallgatóként nagyon izgalmas feladatnak gondolom ezeket a felméréseket. Ha lenne rá lehetőség, biztos részt vennék egy ilyen munkában Szádvár területén:)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + öt =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..