Képes beszámoló a Castrum Bene Egyesület XVII. vándorgyűléséről

2011. május 6. és 8. között Tokaj városában gyűltek össze mindazon személyek, akiket érdekelnek a középkori várak múltja, jelene és jövője. Mert bizony nem elegendő megismerni a magyar históriás időkben oly fontos szerepet játszó erődítményeket, de a fennmaradásuk érdekében kutatni és megóvni is szükséges ezeket a nagyrészt romjaikban pusztuló épületeket. Ehhez pedig a várak sorsáért aggódó civil társadalom és a szakemberek tudása együttesen adhat egy biztos alapot.

Makoldi Miklós régész a tokaji várban ismerteti az elért eredményeket

A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársainak közreműködésével a tokaji Paulay Ede színház adta meg a környezetet a Castrum Bene Egyesület XVII. vándorgyűlésének. A rendezvény kétnapos konferenciából állt, amelyet a harmadik napon egy tanulmányi kirándulás követett a környék váraihoz. A felszólaló előadók széles palettáját adták az általuk kutatott témáknak, legyen szó, akár a török hódoltság végvárairól vagy éppen a palánk építés korabeli módszereiről. Sok új információt hallhatott a közönség a kutató régészektől, amiket még nem publikáltak eddig. A szokásoknak megfelelően kézhez kaphattuk az idei tavaszi Hírlevelet, amiben további cikkek szólnak az egyes műemlékekről.

A konferenciának helyt adó Paulay Ede színház
Regisztrálnak a résztvevők
Terei György titkár a Hírlevelet adja át
Feld István elnök megnyitja a konferenciát

Majd a kényelmes színházi fotelekből kiszállva elindultunk a tokaji vár felfedezésére. Útikalauzunk annak ásató régésze, Makoldi Miklós volt. A helyszínen ismertette az esztendők óta folyó ásatás részleteit, az eddig megismert eredményeket. Az estét a tokaji Múzeumban rendezett állófogadás zárta le. Másnap folytatódott a konferencia, majd az előadások után a közeli szabolcsi várhoz látogattunk el, amely Szent István király idejében fontos politikai központnak számított. Már ott is zord időjárás, hideg szelek fogadtak, ami végül vasárnap hajnalra esőt hozó felhőket fújt a térségbe. Ez bizony alaposan felforgatta az eredeti menetrendet, a szervezőknek új, könnyebben megközelíthető helyszínek után kellett nézniük.

Indulás a hajókirándulásra
A tokaji vár alaprajzán sárgával jelölve a feltárt várrészek
Kupaktanács a jövőről
A hatalmas méretű a szabolcsi ispánsági vár

Helyszíni tudósítónk (szöveg és kép) : Szatmári Tamás
Szerk.: Vígvári Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 14 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..