Kulturális Örökség Napjai – 2010. szeptember 18-19.

A festői szépségű Aggteleki-karszton található Szádvár, hazánk egyik legnagyobb kiterjedésű romvára. Jelenlegi ismereteink szerint a XIII. században kezdték el építeni és hányatott történelme során számos átépítésen esett át, mígnem a XVII. században a császári seregek felrobbantották. A várhegy aljában található Szalamandra-ház a kiindulási pont, innen a turistaúton kb. 40 perc séta a vár.

Szádvár D-i oldala

A program célja az, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsuk az épületek értékeire, azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, illetve csak a társadalom egyes rétegei által látogathatók, esetleg folyamatosan zárva vannak. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület és helyszín kapuja nyílik meg a látogatók előtt. Mindenki számára fontos, hogy megismerje szűkebb és tágabb környezete kulturális értékeit, mert ez ösztönöz arra, hogy azokat fenntartsuk és megőrizzük. Ez egyben erősíti a lakóhelyhez, az országhoz való kötődést és az azonosságtudatot is.

www.oroksegnapok.hu

A Szádvárért Baráti Kör idén is csatlakozik a rendezvénysorozathoz, továbbá ez alkalomból kerül sor az információs tábla felújítására, mely immár 4 nyelven ad tájékoztatást az érdeklődőknek.

Dátum 2010. szeptember 18. szombat.
Túravezetések indulási időpontjai: 10, 12, 14 óra.
A túra kb. 2 óra.
Indulás a Szalamandra-ház elől.

Várunk mindenkit szeretettel!

1 hozzászólás ehhez: “Kulturális Örökség Napjai – 2010. szeptember 18-19.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..