Konferencia Hollókőn

Utolsó előtti állomásához érkezett az „Északi Várak Útján Kulturális Útvonal nemzetközi fejlődése – hálózatépítés” program keretében szervezett konferencia-sorozat az elmúlt hét közepén. A kétnapos tanácskozás témája a turizmus-fejlesztés és hasznosítás volt.

Hollókő a levegőből (kép: www.civertan.hu)

Az észak-magyarországi és a határ túloldalán fekvő dél-szlovákiai térség jelenleg talán egyetlen kitörési lehetősége a turizmus, az idegenforgalom fellendítése, az e tájra jellemző kulturális hagyományok, a természeti környezet és az épített történelmi örökség bemutatása – mely egyben alkalom ezen értékek megőrzésére is. A meghívott előadók – akik közt ismét szerepelt egyesületünk tagja, László János – ennek szem előtt tartásával ismertették a hallgatósággal álláspontjukat, programjaikat, és osztották meg tapasztalataikat.

A konferenciát megnyitotta Agócs Attila a Füleki Vármúzeum igazgatója , illetve a Felső-magyarországi Várak Egyesületének ügyvezető elnöke Horváth Jenő és Szabó Csaba Hollókő polgármestere.
László János – egyesületünk tagja – előadást tart.

Az egész napos, nagy figyelmet igénylő konferencia után a szervezők tartalmas délutáni-esti programokról is gondoskodtak. Az első este a Világörökség részét jelentő Ófaluban tett séta keretében a Falumúzeumot és a Babamúzeumot tekinthették meg a résztvevők. A helyi pálinka megkóstolását követő vacsora után a népviseletbe öltözött Piroska néni ismertette – nagy sikert aratva – a helyi hagyományokat, sőt a kiválasztottak a viseletbe öltözve végigjátszhatták a lakodalmi szokásokat is.

Hollókői Falumúzeum
Hollókői Falumúzeum
Hollókői Falumúzeum
Hollókői Falumúzeum – pálinka kóstoló
Piroska néni öltöztet
Másnap délután pedig a várkapitány bemutatóval egybekötött előadásán vettek részt azok, akik érdeklődtek a hollókői vár története, illetve a korabeli harci eszközök iránt.
A vár történetét bemutató előadás egyik pillanata

Köszönjük a szervezőknek és szállásadónknak a lehetőséget, hogy rövid időre Hollókő vendégei lehettünk, és találkozunk augusztus végén a füzéri záró rendezvényen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 11 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..