III. Vármentő Hét

Kedves Olvasóink, Barátaink!

Idén már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Szádvárért Baráti Kör szervezésével a nyári Vármentő Hét, melynek keretein belül másodszorra kap helyt a nemzetközi ifjúsági tábor.

Várunk Téged is a III. Vármentő Hétre

A táborban egyfelől tartalmas programot kínálunk a diákoknak, akik a közös tevékenység során megismerhetik és megérthetik a környék kultúráját, szokásait, gondolkodásmódját.

Másfelől bevonjuk őket a Szádvárért Baráti Kör által kitűzött cél eléréséhez szükséges tevékenységbe, ezáltal remélhetőleg elkötelezetté tesszük őket a múlt tárgyi emlékeinek felfedezése és megőrzése iránt. Reméljük hazatérésük után az így kialakított életszemléletüket, érdeklődésüket másoknak is továbbadják.

A megérkezést követően a kiemelkedő természeti értékekkel teli Aggteleki Nemzeti Parkban tennénk tartalmasabb túrát. Majd a hét folyamán a fiatalok részt vehetnek a vár állagmegóvásának munkálataiban. Műemlékvédelmi szakemberek és régész tolmácsolásában értelmezve mind az elvégzendő napi munkákat, mind a tervezett folyamatokat. Természetesen nem maradnak el a kézműves esték, ahol természetes anyagokból ékszereket lehet majd készíteni, és hennafestésre is sor kerül.

Kirándulások a környéken
Vidáman sokkal könnyebb a munka
Pihenésképpen: légy kreatív!

Augusztus 6-án a Szalamandra-vendégház bekerített udvarán hagyományőrző egyesület segítségével Várnapot tartunk. A diákok középkori bemutatót láthatnak a Diósgyőri Aranysarkantyús Lovagok részvételével.

A hét szinte minden napját előadások zárják, melyek végén jóízű vitákat lehet majd folytatni.

Augusztus 3. (kedd) Gál-Maklár Viktor – Mit tudhatunk a szádvári várról?
Augusztus 4. (szerda) Fülöpp Róbert – Szádvár – múltja, jövője – egy építész szemével
Augusztus 5. (csütörtök) Kosdi Attila – Kő kövön…
Augusztus 6. (péntek) Lovász Emese – Divatos XIV. század
Augusztus 7. (szombat) Vígvári Tamás – A 3D-s fotózás technikája
Remélhetően László János – „Fölülről láttatom hazámat” című előadását is meg tudjuk tekinteni valamelyik este.

Szívesen látunk mindenkit a munkálatokban segítőként, és az előadások alatt hallgatóként, vitapartnerként.

A projekt megvalósításához a szádalmási ALMA Hagyományőrző Egyesület, a Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Lengyel Kisebbség Területi Kisebbségi Önkormányzata, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága, Szögliget község önkormányzata, az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. közreműködésére van szükség, a projektben mindezeken kívül önkéntes pedagógusok és más felnőtt segítők vesznek részt.

Baráti üdvözlettel:

Tomatás Tímea
Szádvárért Baráti Kör
elnök

 

4 hozzászólás ehhez: “III. Vármentő Hét”
 1. Sziasztok!
  Régi kedvenceim közé tartozik Szádvár , hiszen a legelső hegyivárak közé tartozik amelyeket felkerestem. Emlékek is fűznek hozzá és azonfelül a környező táj szépsége és nyugalma is nagy hatással volt ránk. A várnak valamint szép környezetének van egyfajta megmagyarázhatatlan varázsa. Talán nem véletlen hogy Dienes Adorján ( Regélő romok) Mikszáth Kálmán ( Magyarország lovagvárai) Gabányi János (Magyar várak legendái) – hogy csak a régi hangulatos histórikusokból említsek – írtak róla , nem beszélve a régészeti szakanyagokról. Metszeten Szatmár várával van együtt ábrázolva a Monarchia – könyv sorozatban (nekem az a kedvencem) de létezik egyéb régi metszetes ábrázolása is. Szóval Füzérrel és Regéccel egyetemben a legnagyobb hatást tette rám. Eddig négyszer kerestem fel és a közeljövőben ismét meglátogatom. Legelső ottjártamkor még nem is volt használatban mint szálláshely a Szalamandra-ház , így a patakparton sátoroztam. Azóta persze nagyon jó hely lett a Szalamandra!
  Én személy szerint azt kívánom maradjon meg a vár és a vidék viszonylagos izoláltsága, ne essék a tömeges és barbár lumpentúrizmus áldozatává és inkább nagyon kevesek ,de olyanok látogassák akik kellő tisztelettel, szeretettel a magyar történelem iránt – közelítenek hozzá. Legutóbbi ottjártamkor végtelenül feldühített az összetört tanösvénytáblák látványa… Erre csak “ember” képes… Az ilyen kártékony elemeknek máshol van a helyük!
  Végezetül sikeres és eredményes munkát kívánok a baráti körnek. Igazából az összes magyar vár megérdemelné a fokozott törődést hiszen mindegyik része volt történelmünknek és sokuk történelmét bizony vérrel írták!
  Baráti üdvözlettel : M. István

 2. szeretnék résztvenni 08.02-án a munkában ,de nem tudok semmi konkétumot a kezdésről,a találkozásról, milyen “felszerelés” szükséges, meddig tart milye jellegű a munka!
  köszi a választ!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × öt =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..