Állagmegóvási munkák – 2009. nyara

A Szádvárért Baráti Kör 2009. június 22. és 28., illetve 2009. július 8. és 16. napja között – a Herman Ottó Múzeum és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Iroda régészeinek, illetve műemlékvédelmi szakembereinek felügyelete és irányítása mellett – elvégezte Szádvár külső várának déli fala vonatkozásában a falkorona megtisztítását, majd az ideiglenes állagvédelmi munkákat.

Déli fal
A külső vár D-i fala

A munkálatok eredményeképpen a romfal – törmeléktől megtisztított, illetve a korábban is a felszín fölött omladozó – felületei a Nemzeti Kulturális Alaptól (továbbiakban: NKA) elnyert pályázati pénzből megvásárolt trasszcementtel kerültek lezárásra, ideiglenesen megóvva azokat a további pusztulástól.

Az állagvédelmi munkálatokkal párhuzamosan került megrendezésre a Szádvári Nemzetközi Gyermektábor, ahol két tucat gyermek tölthetett el majd egy hetet Szádvár és környéke nevezetességeinek, illetve látnivalóinak megismerésével.

Említést érdemel, hogy vármentés záróakkordjaként a munkákban résztvevők neveit tartalmazó „pergamen” egy borosüvegbe zárva befalazásra került a déli falba, így örökítve meg a Vármentők áldozatvállalását.

DSCF9232
Üzenet az utókornak…

Az állagvédelmi munkálatokban, illetve a gyermektábor lebonyolításában résztvevő Tagtársainknak, illetve Partnereinknek, így az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Irodájának, a Herman Ottó Múzeumnak, a Gömöri népi hagyományok és építészeti stílus felújításának és védelmének központjának (ALMA), az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt.-nek és Szögliget Község Önkormányzatának, illetve a munkákhoz anyagi segitséggel hozzájáruló NKA-nak ezúttal is szeretnénk köszönetet mondani!

nka_logo

Bízunk benne, hogy a munkálatokban résztvevők, a kemény munka mellett jól érezték magukat és az elvégzett munka eredménye megelégedéssel töltötte el őket!

Részletek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 15 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..