Beszámoló a VI. Vármentő Napokról

2009. március közepén immár hatodik alkalommal gyűltek össze a 2006-ban megalakult Szádvárért Baráti Kör tagjai és rendezték meg a VI. Vármentő napokat. Az összefogás célja hogy a tagok – egyéb önkéntesekkel kiegészülve – együttes erővel lendítsék előre a csodálatos helyen fekvő már-már elfeledett történelmi emlékünk ügyét. A vármentők szokásos módon a Várhegy alatt fekvő Szögliget község barátságos vendégházaiban foglalták el szállásaikat, és készültek fel a többnapos munkára.

Szadvar1
Pillanatképek a VI. Vármentő Napokról

Péntek reggel a természet barátságtalan arcát mutatta: reggel hóesés kísérte a várhoz igyekvő népes társaságot. A lelkesedést az egész nap sűrűn szállingózó hópelyhek sem tudták megtörni, és most is, mint mindig a romterületre érkezve az önkéntesek azonnal munkához láttak. Feladat a külső vár déli fala előtti területet megtisztítása volt a sűrű, sokszor tüskés bozótostól, előkészítve a nyárra tervezett további állagmegóvási munkálatokat. A csapat a rideg időjárással mit sem törődve egész nap dolgozott és este a finom vacsorától feltöltődve még arra is maradt ereje, hogy a taggyűlésen megvitassák a közös ügyeket, melyek előkészítik az év további teendőit.

A munka pénteki eredményeitől meghatódott szombat igazi tavaszi idővel ajándékozta meg a vármentőket. A mai feladat az előző napi munka folytatása volt délnyugati várfal mentén. A csapat először kézi erővel a tavalyi munkák nyomán sarjadó friss hajtásoktól tisztította meg a hegyoldalt, majd előkerültek a komolyabb eszközök. Zúgtak a láncfűrészek, csattogtak a bozótvágók és a fejszék, melynek nyomán egyre jobban fogyatkozott az aljnövényzet a várba felvezető turistaösvény mellett. A kivágott bozót kupacokba gyűlt. Ebédre a helyi közösség hagymás-zsíros kenyérrel és teával vendégelte meg a vármentőket. Egész napi fáradozást végül siker koronázta. Mire sötétedni kezdett, sikerült átlátható ligetté varázsolni a kijelölt területet.

A közösen elfogyasztott ízletes reggelik és vacsorák, az együttes munka és az esténkénti asztal melletti beszélgetések ismét megerősítették az összetartozást, új ismeretségek, talán barátságok is köttettek, és sikerült új embereket megnyerni az ügynek, Szádvár megmentésének.

A Szádvárért Baráti Kör ezúton is szeretne köszönetet mondani minden régi és új részt vevőnek. Külön köszönet illeti a munkánk szakmai felügyeletét biztosító Aggteleki Nemzeti Park és az ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. munkatársait. Találkozunk ősszel – október 23 -24-én – a VII. Vármentő Napokon!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..