IV. Szádvári Vármentő Napok

Van valami különös – megint – a levegőben…, különben mivel magyarázhatnánk azt a fajta furcsa viselkedést, amit mostanában az ország legkülönbözőbb pontjain élők egyszerre éreznek, élnek át. Van, aki már az elemeket tölti a fényképezőgépébe, van, aki a szabadságos papírjával szalad a főnökéhez, hogy le ne maradjon a nagy eseményről, van aki akkurátusan listát készít, hogy mit kell majd csomagolnia az útra és vannak akik már szinte vágják a centit a közelgő időpontig…

Az Új-bástya D-ről
Az Új-bástya D-ről

Mondhatnánk viccesen, biztos megint Napkitörés van, ám el kell keserítenünk mindenkit, a válasz nem helyes, de nagyon közel jár a valósághoz, hiszen pontosan ilyen volumenű dolog van készülőben. Ettől van ez a vibráló érzés ereinkben, és mint egy harmadik típusú találkozásként vonz minket egy láthatatlan erő az ország egy bizonyos pontja felé. Bizony, a rezgés középpontja az Aggteleki Nemzeti Park területére tehető, bizonyos Szögliget község közelébe egy középkori, Szádvár nevű vár falai közé. Ez a hatalmas erő akár a kövekből jön, akár a kövek alól, egy biztos: mind ide gondolunk, és mind ide igyekszünk, mert elérkezett az idő a …

IV. Szádvári Vármentő Napokra.

Bármilyen hihetetlen is, de megint eltelt fél év, s a szádvári barátok megint lázasan készülődnek az egy hét múlva kezdődő vármentő eseményre. 2008-ban egy kicsit később kezdődik a vármentő akció, így a megszokott márciusi időpont helyett idén április 4-5-én (pénteken és szombaton) gyűlnek össze a várbarátok Szögliget községben, hogy szívüknek kedves szádvári várukat újra gondjaikba vehessék.

A Csapat, alias a Szádvárért Baráti Kör
A Csapat, alias a Szádvárért Baráti Kör

Mert lesz itt kérem szépen megint látványos fakivágás, bokor- és cserje ritkítás, aljnövényzet levágás, hogy a többi, “szupertitkos” dolgot csak a helyszínen árulhassuk el. S tesszük persze mindezt olyan csodálatos levegőjű környezetben, ahol a madár is csak dalolva repül, a fű is hamarább zöldül, a táj látványa egyenesen vászonra kívánkozik és a középkori falak árnyékában minden ember megszédül egy kicsit a történelem súlya alatt. És még meg sem említettem a Szádvárért Baráti Kör Tagjait. Olyan embereket, akik nem ijednek meg efféle fizikai munkától, sőt, ha kell két teljes napon át képesek ezt csinálni, s bár hírük még határokon belüli, hidd el lesz még itt lovagi torna és udvarhölgy-választás is pár év múlva, melytől visszhangos lesz az összes média, s most szólunk, hogy meg ne bánd, hogy a kezdetekből kimaradtál.

Ne rágd idegesen körmeid, ha kedvet kaptál, vagy éppen már Te is régóta készülsz, hogy részt vegyél egy ilyen várbaráti akcióban (csak eddig még nem mertél jelentkezni), akkor most itt a lehetőség, hogy április 4-én (pénteken) reggel 8 órakor csatlakozz hozzánk a szögligeti Szalamadra-ház előtti gyülekezési ponton, tudod, a táblánál. Mi ott leszünk és várunk téged is, ha gondolod, hozd el nagymamádat is, aki ha istenien főzi a birkapaprikást vagy a lecsót máris a csapat teljes jogú tagja. :-)

Találkozhatsz itt olyan messziről jött emberrel is, kinek repülő kell, hogy időben odaérjen a találkozásra, de sokan az ország másik végéből érkeznek azért, hogy megismerhessenek Téged és idén többen már a családjukat is elhozzák, hogy ők is saját szemükkel láthassák: a csoda két napig Szögligeten lesz elérhető, látható.

Továbbá megtekintheted a Szádvárért Baráti Kör tagjait teljes életnagyságukban, kik váll-vállvetve állnak majd a hegyoldalon szorosan a szögligeti társaikkal egy csatárláncban.

Várunk hát téged is szeretettel, ha nem riadsz meg egy kis fizikai munkától és szeretnél jó levegőn, csodálatos környezetben velünk tölteni két teljes napot, hogy ismét bebizonyíthassuk, hogy lehet és kell is tennünk valamit középkori váraink megmentéséért.

Munkánkat régészek, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai, a KÖH szakemberei irányítják majd, s mindehhez szerszámokat is korlátozott számban biztosítanak számunkra, így munkában nem lesz hiány. Azonban szerszámokat – ha tudsz- Te is hozz magaddal, hogy biztosan ne maradj munka nélkül. S hogy segítsünk a készülődésnél, megemlítünk pár dolgot, amit ha van, már most készíts ki, hogy otthon ne maradjon: metszőolló, göllerolló, macséta, munkás kesztyű. És ne hagyd otthon az esőkabátodat sem!

Találkozzunk a Szalamadra-ház előtt április 4-én reggel 8 órakor!

Addig pedig – csendben – számold Te is visszafelé a napokat, ahogy mi is tesszük…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 14 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..