Szádvár geodéziai felmérése

2007 őszén elkezdtük Szádvár geodéziai felmérését. A felmérés célja a falak, illetve a terep geometriai viszonyainak meghatározása, rögzítése.

A vár - 1965-ös felmérés alapján elkészített - alaprajza
A vár – 1965-ös felmérés alapján elkészített – alaprajza

Ismereteink szerint legutóbb a várromról 1965-ben készült egy geodéziai felmérés. A 65-ös felmérés alapján elkészítették a vár alaprajzát, bejelölve ezen az akkor még látható falmaradványokat. Lényegében a falak tengelyét mérték, majd a falakat egy vastag vonallal ábrázolták. A mérés alapján készítettek továbbá egy déli és egy keleti nézetrajzot is.

ketto
Mosolyogj, itt repül a kismadár…

1965 óta a geodéziai műszerek, valamint a számítástechnika rengeteget fejlődött, így 2007-ben egy valamivel pontosabb és lényegesen részletesebb felmérést végezhettünk. Eddig (nagyjából 75 százalékos készültségi szinten) mintegy 5000 pont háromdimenziós koordinátáit határoztuk meg néhány centiméteres pontossággal.

3
Munka közben, hidegben, fagyban…

Mértük a falak teljes geometriáját. Azaz egy fal esetén külön a belső és külön a külső oldalon meghatároztuk az épen maradt falfelület tetejének és oldalának burkológörbéjét, a fal és a terep metszésvonalát, a falban található építészeti és régészeti szempontból fontos elemek (falegyen, gerenda fészek, állvány lyuk, ablak, lőrés, kiomlás…) térbeli helyzetét, jellemző méreteit.

4
…napsütésben

A geodéziai felmérés alapján számítógépes szoftverekkel előállítottuk a vár pontos térmodelljét, amely az esetleges építészeti tervezés, valamint a régészeti dokumentáció alapja lesz.

Szöveg: Takács Bence

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 + 4 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..