XX. Vármentő Napok

Szatmári Tamás: Vármentő kell a sáncra!

Verőfényes tavaszi időjárás fogadta a XX. Vármentő Napok alkalmából Szögliget községbe érkező lelkes csapatunkat. A szállások elfoglalása rendben megtörtént, mivel már régóta minden résztvevő birtokába jutottak a pontos információk. A munka dandárját ott folytattuk a Várhegyen, ahol tavaly ősszel abbahagytuk. Vagyis kitartottunk célunk mellett: az omladozó déli várfalról lehullott köveket gyűjtöttük össze a turistaösvény mentén magasodó kősáncba. Remélhetőleg majd innen sikeres pályázati lehetőségek elnyerésével a középkori vár köveit újra visszajuttathatjuk a romos várfalak állagmegóvására.

page1_4_kis

Szeretett Szádvárunk

A napsütéses időben csapatunk lelkesedése nem ismert határokat, szakadatlanul járt a kezünk, szedtük fel, gurítottuk le a kisebb-nagyobb köveket a hegyoldalban. Bizton állíthatom, hogy szombati és vasárnapi egész napos munkánknak lett látszatja, a déli vároldalon jócskán megcsappant a kőtenger. A nehéz fizikai munka ellenére vidámságunk sem fogyott ki, csak úgy szálltak a tréfák és viccek a vármentők szájából. Hiszen jól összeszokott, egymást régóta ismerő csapatról van szó, akik sok esztendő óta járnak rendszeresen Szádvárba, hogy a felvállalt célt, a középkori várromot megóvják a végpusztulástól.

page2_4_kis

A munka dandárja

De nem adják ingyen a győzelmet, kiveszi a vármentés az erőt belőlünk! Testünk megerősítésére, éhségünk elverésére ismét segítségünkre siettek szögligeti kedves barátaink. Az első napon Miliczki Imre paprikás krumplija, míg a másodikon Szabó Miklós legendás sajtos-füstös-tejfölös lángosa aratott osztatlanul hatalmas sikert a népes vármentő sereglet között.

[metaslider id=7318]

Amikor lebukott a nap a környékbeli vadregényes hegyek sziluettje mögött, levonultunk a „tettek hegyéről”. Az ízletes vacsora elfogyasztása után még sokáig beszélgettünk az asztal mellett. De sort kerítettünk a Szádvárért Baráti Körnek, mint közhasznú szervezetnek az aktuális közgyűlésére is. Természetesen a legfontosabb kérdést Szádvárnak a Nemzeti Várprogramon belüli szerepe jelentette. Érzésem szerint sok még itt a bizonytalanság, a jövőbeli munkálatok körüli homály. Nagy érdeklődéssel hallgattuk végig Kelemen Bálint építész gondolatait, akinek munkásságát például a füzéri Alsóvár kiépítésénél szemlélheti meg a laikus várbarát. Hogy ő hogyan gondolja az egykori Bebek-vár lehetőségeit, miben látja a továbblépést, erről fejtette ki véleményét.

17_kis_4

A hétfői napon megpihentettük izomláztól fájó csontjainkat, a falubéli Intéző-ház felé véve lépteinket. Itt mozi délelőttre invitált minket Bubenkó Gábor, Szögliget krónikása, aki remekmívű kisfilmekben örökítette meg Szádvárt, Szögligetet és Derenket. Mint nekünk kifejtette, ez a kistérség jelenti számára azt a helyszínt, amelynek múltja, az itt egykoron élt vagy éppen élő emberek sorsának megörökítésében teljesedik ki a művészete. Munkásságát számos elismerésben, díjban ismerték már el. Ezekkel a szavakkal is szeretném megköszönni, hogy a Szádvárért Baráti Körnek is hű krónikásául szegődtél, Gábor barátom!

[metaslider id=7334]

Hétfő este egy felejthetetlen búcsúvacsorát rendezett nekünk Szabó Miklós, ahol az összegyűlt társaság szentül megfogadta, hogy augusztusban ismét elzarándokol Szögligetre. Hiszen akkor a IX. Vármentő Héten kutathatja Szádvárnak régmúltját.

pagex_3_kis

A búcsúvacsora

Kedd reggel rácsodálkoztunk a sűrű pelyhekben hulló hóesésre, majd egymástól búcsút véve mindenki elindult otthona felé. Nagyon szépen köszönjük a résztvevők erőfeszítését!

Szöveg és fotók: Szatmári Tamás

 

Néhány további fotó az eredményes munkáról és az időjárás szeszélyeiről:

munka_4

A XX. Vármentő Napok csapata (fotó: Horváth Viktória)

Szögliget március 15. (fotó: Pomázi Attila, hóember: Szatmári Tamás)

Szerkesztette: SzBk


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.