VIII. Vármentő Hét – Felhívás

Kedves Várbarátok!

A Szádvárért Baráti Kör Szeretettel vár mindenkit 2015. augusztus 3-8. között, amikor folytatjuk Szádvár régészeti kutatását a Szögliget feletti várhegyen. Az ásatási munkákhoz idén is lelkes, kitartó segítőtársakra lesz szükségünk, és reméljük, hogy sokan csatlakoztok hozzánk, hogy ismét hasznos munkával, jó társaságban és vidám hangulatban töltsük el ezt a nyári hetet.

VIII. Vármentő Hét - Felhívás
VIII. Vármentő Hét – Felhívás

Néhány információ azoknak, akik még nem vettek részt az ásatáson: jellemzően két munkatípus fordul elő: egyrészt finomabb, lassabb, aprólékosabb kutató munka (itt a múzeumi munkatársak közvetlen irányításával kell dolgozni), míg a többi helyen, illetve a hét első felében nehezebb, köves omladékban kell majd lefelé haladni. Ezt követően kerülhet sor az omladék alatt heverő padlók, falak, épületek, kapuzatok stb. aprólékosabb feltárására.

A tervek szerint idén egyebek mellett folytatjuk a középső vár épületeinek feltárását. A csatolt térképen jelzett helyszíneken végeznénk kutatást.

A tervezett helyszínek:
1. Lisztes bástya északi részének kutatása.
2. Bebek kapu kitisztítása.
3. Több kutatóárok a Porkoláb ház belsejének, felosztásának, szerkezetének vizsgálatára.
4. A többszintes kaputorony pontos alaprajzának tisztázása, a kapuátjáró szerkezetének, állapotának vizsgálata.
5. A kaputoronytól északra lévő, tavaly megtalált téglapadlós épület tisztázása.
6. Csonka bástya előterének, esetleges ott lévő épület felderítése.

Mivel a Herman Ottó Múzeum a Vármentő Hét előtt ugyanezen a területeken régészeti kutatást tervez végezni, így a pontos árokkiosztás még változhat.
Mindezeken felül azt kérjük, hogy aki tud, a következő szerszámok közül hozzon magával:
· munkáskesztyű
· ásó, lapát, csákány, kapa
· reszelő
· feszítővas
· balta, metszőolló, ágvágó
· erősebb spakli, szenes vagy kerti kislapát
· egyenes élű horoló, kaparó
· ecset, kisebb méretű cirokseprű
· fémrács vagy földrosta

A munka reggel, a vár területén 8:00 órakor kezdődik, és 15:30-ig tart. Ezt már csak a szerszámok elpakolása követi. Hétfőn természetesen érkezési sorrendben lehet az ásatáshoz csatlakozni. Az utolsó kutatási nap a péntek, a szombati napon kerül sor az árkok visszatöltésére, és a terep rendezésére.

Kérünk mindenkit, hogy ebédre a várban elfogyasztható szendvicsről, megfelelő mennyiségű ivóvízről, kalapról, kendőről gondoskodjon magának.

Tízórai délelőtt 10.00-kor (15 perc), ebéd 12.00-12.30-ig, hőség szünet 14.00-14.15-ig tart. Az eredményes és színvonalas munka érdekében tartanunk kell magunkat ezekhez a szabályokhoz, ezért mindenkitől kérjük az időpontok betartását.

A szállás és étkezés – aki igényli – a Szalamandra-turistaházban lesz. Ennek költsége 3000 Ft/nap/fő, mely hétfő éjszakától már tartalmazza a szállást, az aznapi vacsorát illetve a másnapi reggelit is.

A szállást reményeink szerint már vasárnap este minél többen igénybe veszitek, mivel már ezen az estén készülünk vidám programokkal, szalonnasütéssel. A vasárnapi szállás költsége 500 Ft/fő, mivel vasárnap vacsorát és hétfőn reggelit még nem biztosítunk.

Kérem, hogy mindenki, aki a munkában részt szeretne venni, jelentkezzen a szervezes@szadvar.hu email címen!

A visszajelzés nem csak a szállások, hanem az ásatáson dolgozók létszáma miatt is fontos, így kérjük azok visszajelzését is, akik nem kívánják igénybe venni a szálláslehetőséget.

A jelentkezésben kérjük megjelölni, hogy mely napokra igényeltek szállást / étkezést.

Szeretettel várunk mindenkit, hisz ne feledd, TIÉD A VÁR!
Üdvözlettel:
Dobos János

Szádvárért Baráti Kör
www.szadvar.hu
+36-30-621-9825

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 11 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..